Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία

ΡΩΜΗ.--

Οι τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, τόσο του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και του Ρομάνο Πρόντι, στη Νάπολη και τη Ρώμη αντίστοιχα, με την προσπάθεια των δύο μονομάχων να κερδίσουν τις τελευταίες εντυπώσεις, αφού στα κεντρικά ζητήματα του ευρωατλαντικού προσανατολισμού ταυτίζονται.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε», είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής νωρίτερα, εκφράζοντας τους φόβους πως μια πιθανή μικρή συμμετοχή θα αυξήσει την πιθανότητα ήττας του. Κάλεσε μάλιστα τους καθολικούς να μην ψηφίσουν υπέρ της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς» επειδή, όπως είπε, «περιφρονεί την οικογένεια».

«Υπήρξε μια πικρή, δύσκολη και άδικη εκστρατεία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρομάνο Πρόντι, λίγες ώρες πριν την προεκλογική του συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι «έχω εμπιστοσύνη στο λαό της Ιταλίας, είναι σοβαροί άνθρωποι». Ο Πρόντι έχει κατηγορήσει τον Μπερλουσκόνι ότι πραγματοποιεί «μια συνεχή προσπάθεια να διασπάσει, να χωρίσει τη χώρα».

Στο μεταξύ, προχτές, αίσθηση έχει προκαλέσει το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού πως χρειάζονται παρατηρητές του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» καλεί, σε κύριο άρθρο του, τους Ιταλούς «να απομακρύνουν τον Μπερλουσκόνι από την εξουσία», προσθέτοντας όμως πως «τα προβλήματα της Ιταλίας είναι τόσο δύσκολα, που όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση είναι απίθανο να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ξεκινήσει απλώς τη διαδικασία επίλυσής τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ