Σάββατο 8 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ: ΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Μαζική καταστολή με 750 συλλήψεις

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μαζικές συγκρούσεις διαδηλωτών, που πρόσκεινται στα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις δυνάμεις καταστολής του βασιλικού καθεστώτος σημειώθηκαν χτες στο Νεπάλ, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ροπάλων, πλαστικών και πραγματικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση, που έχει διορίσει ο μονάρχης Γκιανέντρα, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 750 διαδηλωτές χτες το απόγευμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κάμψει το κύμα των διαδηλώσεων, και ο υπουργός Εσωτερικών, Κάμαλ Θάπα, δήλωσε ότι οι 115 εστάλησαν κατευθείαν σε φυλακές όπου θα εκτίσουν ποινές 90 ημερών χωρίς να τους ασκηθεί καμία κατηγορία, βάσει του δρακόντειου νόμου περί «εσωτερικής ασφαλείας».

Τα πιο σοβαρά επεισόδια αναφέρθηκαν στην Πάταν, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα ταχυδρομείο και ένα προσωρινό φυλάκιο της αστυνομίας, με την αστυνομία να ρίχνει όσα δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες είχε. Υπήρξαν αρκετοί τραυματίες - τουλάχιστον 24, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καντιπούρ».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και μικρότερες, περιφερειακές δυνάμεις εξέφραζαν και πάλι χτες «ανησυχία» για το πλήγμα που υφίσταται «η σταθερότητα στη χώρα». Ακόμα και οι Αμερικανοί - βασικοί υποστηρικτές της φεουδαλικής μοναρχίας - εκφράζουν την απαρέσκειά τους για τα γεγονότα. Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» εξέφρασε την άποψη ότι «αν δε συμφιλιωθεί ο βασιλιάς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το βασίλειο οδεύει προς χάος».

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονταν για πανεθνική διαδήλωση σήμερα, Σάββατο, με την κινητοποίηση να κορυφώνεται αύριο, Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ