Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και πολλοί φτωχοί αγρότες δυσκολεύονται να πληρώσουν το φούρναρη, το φαρμακοποιό, τον μπακάλη...
Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα για τις νομαρχιακές εκλογές 2006 |
Ο Κώστας Κατσιούλης έχει φούρνο στο Βαλτινό Τρικάλων και τροφοδοτεί, καθημερινά, με ψωμί τις οικογένειες του χωριού. «Ο κόσμος - λέει - δυσκολεύεται ν' αγοράσει και το καθημερινό καρβέλι. Αρκετοί δε μας πληρώνουν με την παράδοση, αλλά λένε "θα το πληρώσω, όταν θα έχω". Κι έτσι, τα τελευταία χρόνια, τα "δεφτέρια" με τα "βερεσέδια" φουσκώνουν. Πολλοί μειώνουν την ποσότητα του ψωμιού που τρώνε, όχι, βέβαια, για λόγους δίαιτας, αλλά για να κάνουν οικονομία. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι "κόβουν" ακόμα και τις αρτοκλασίες για την εκκλησία, αρκούμενοι σε ένα πρόσφορο. Η δουλιά μας μειώνεται κι αρκετοί συνάδελφοι σπρώχνονται προς το "λουκέτο"».
Στο ίδιο χωριό, η Ευαγγελία Κουφοχρήστου λειτουργεί φαρμακείο. «Ενα σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων του ΟΓΑ - αναφέρει - βάζουν "βερεσέ" και στα φάρμακα. Η οικονομική ανέχεια στα χωριά είναι φανερή και διά γυμνού οφθαλμού και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγις Παπαστεργίου |
Περίπτερο λειτουργεί στη Νίκαια της Λάρισας ο Χάρης Κολιόπουλος. «Κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι - λέει - αλλά και αγρότες παίρνουν τα τσιγάρα και μου λένε "γράψτα". Τι να κάνουν οι άνθρωποι, όταν η αγροτική σύνταξη είναι "ψίχουλο" και το αγροτικό εισόδημα κατάντησε βοήθημα;».
Ο Χάρης Ιωακειμίδης έχει καφενείο στους Χαλκιάδες Φαρσάλων. «Δεν υπάρχει «ρευστό» - υπογραμμίζει - και πολλοί το σκέφτονται αν θα πιουν ακόμα κι έναν καφέ. Βλέπετε, είναι βράδυ και πολλά τραπέζια στο καφενείο είναι άδεια. Κι όσοι έρχονται παίζουν καμιά "κολτσίνα" ή "δηλωτή" για να περάσει η ώρα κι άμα πάρουν την επιδότηση ή τη σύνταξη μπορεί να πιουν και κανένα τσιπουράκι, αλλά με "ρέγουλα". Οχι τόσο γιατί "πειράζει", αλλά επειδή τα μετρούν όλα».
Κουρείο λειτουργεί στα Φάρσαλα, ο Λάκης Κούδας. «Η δουλιά - επισημαίνει - περνάει κρίση. Οι πελάτες αραιώνουν και ο χρόνος ανάμεσα στα κουρέματα μακραίνει. Πολλοί, που παλιότερα κουρεύονταν κάθε μήνα, τώρα κάνουν και δυο μήνες να 'ρθουν. Ο κόσμος κόβει ό,τι μπορεί από τα έξοδα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα δυσκολέψουν περισσότερο».