Κυριακή 9 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το «τέλος της ιστορίας» γίνεται «ευαίσθητο»!

Το 1991, χρονιά μεγάλων ανακατατάξεων, «ξάφνιασε» τον κόσμο. Για την ακρίβεια τον τρόμαξε! Ο «σοβαρός» αυτός επιστήμονας, καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Πολ Νίτσε, του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, κ. Φράνσις Φουκουγιάμα, πέταξε μια βόμβα μεγατόνων, ίδια σε μέγεθος με αυτή της Χιροσίμα! Μετά από εναγώνιες προσπάθειες χρόνων, από συλλογισμούς και διαλογισμούς, ο «λαμπρός» αυτός φιλόσοφος, κατέληξε στο «επιστημονικό» συμπέρασμα, ότι ήρθε το «τέλος της ιστορίας»! «Τίμιος» άνθρωπος όπως είναι, δεν κράτησε την ανακάλυψή του για πάρτη του. Την κατέθεσε σε ένα βιβλίο και την παρέδωσε στην ανθρωπότητα.

Από μόνο του το βιβλίο, «Το τέλος της ιστορίας», δε θα έφερνε καμία αναστάτωση. Δε θα προκαλούσε καμία ανησυχία. Θα το διάβαζαν κάποια γνωστά, για τις «φιλοσοφικές» κορόνες τους περί την πολιτική οικονομία πρόσωπα, οι Ανδριανόπουλοι και οι Ανδρουλάκηδες της Γης, ας πούμε, για να αντλήσουν «επιχειρήματα», και θα πέρναγε στα αζήτητα. Ομως, ένα τέτοιο φιλοσοφικό κελεπούρι, ποτέ δε βγαίνει στην κυκλοφορία αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η διάδοση. Με ζεστό ακόμα το μελάνι, το πήρε υπό την προστασία του σύσσωμο το σύστημα, το κύκλωμα, καλύτερα, του αποπροσανατολισμού. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά. Διαλέξεις σε πανεπιστήμια, συζητήσεις, προβληματισμοί. Και σωστά έπραξαν, γιατί ήταν Το Βιβλίο τους! Μια σύγχρονη και αποτελεσματική προσθήκη στην Παλαιά Διαθήκη του καπιταλισμού!

Πάνω, λοιπόν, στη φιλοσοφική «μαγιά» του κ. Φουκουγιάμα χτίστηκαν του κόσμου οι παράλληλες αντιδραστικές θεωρίες! Δικαιολογήθηκαν αντιδημοκρατικές, αντιδραστικές, αντιανθρώπινες, τελικά, πράξεις! Συκοφαντήθηκαν σοβαρές θεωρίες. Αποπροσανατολίστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. Και πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρις», όταν δηλαδή τελείωσε η χρησιμότητά του, έρχεται ο κ. Φουκουγιάμα, χωρίς καμία αιδώ βέβαια, εν ψυχρώ, και αποσύρει το πόνημά του. «Οχι», λέει σήμερα, «δεν τελείωσε η ιστορία. Η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Κόντρα στην παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού»!

Δε θα ασχοληθούμε με τη «συνέπεια» αυτού του κυρίου. Θα το θεωρήσουμε τύχη που είναι απλώς «φιλόσοφος» και δεν είναι πιλότος στο αεροπλάνο που ταξιδεύουμε! Δε θα ασχοληθούμε ούτε με τα φερέφωνα. Αυτά τη δουλιά τους έκαναν. Ομως, θα ζητήσουμε την προσοχή σας, για τις νέες του θεωρίες! Οι οποίες φαντάζουνε «δημοκρατικότερες» σε σύγκριση με τις πρώτες.

Σήμερα ο «φιλόσοφος» κ. Φουκουγιάμα, που πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας «φιλοξενούμενος» και του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής (τι εκλεκτές συγγένειες, αλήθεια!), κόντρα σε αυτά που έλεγε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, δηλώνει, πάλι χωρίς αιδώ, εν ψυχρώ... δημοκρατικός! «Δεν είμαι οπαδός. Μπορεί να ψήφισα Μπους το 2000 αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα! Σήμερα έχουμε ανάγκη από μια θέση που θα υποστηρίζει τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ, αλλά πρέπει να είναι μια θέση με ευαισθησία»!

Νάτος, λοιπόν, ο καινούριος ρόλος του κ. Φουκουγιάμα. Να πλασάρει «φιλοσοφικά» τη «νέα» θέση του «παγκόσμιου ρόλου» των ΗΠΑ. Τέλος τα γεράκια! Αυτά, πια, προκαλούν! Ο Ράμσφελντ και ο Γούλφοβιτς έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Σειρά τώρα οι «ευαίσθητοι». «Εκανα λάθος», δηλώνει. «Μπορεί να επικράτησε η φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία αλλά υπάρχουν ορισμένα μέρη που αντιστέκονται».

Αυτοί, λοιπόν, που αντιστέκονται, δεν «πείστηκαν» με τη βία. Πρέπει να πειστούν με την «ευαισθησία»! Οι παλιοί φίλοι του κ. Φουκουγιάμα, η μπρούτα σκληροπυρηνική μηχανή των ΗΠΑ, επιμένουν στον πόλεμο. Οι νέοι φίλοι του, χωρίς και αυτοί να αποκλείουν τις «στεγνές» πολεμικές επιχειρήσεις, αναζητούν και «νέες τεχνικές». Θέλουν οι «πολιτικές» πράξεις τους, να διαθέτουν συναίσθημα.

«Αν έχεις τη δύναμη να σταματήσεις έναν δικτάτορα όπως ο Σαντάμ, πρέπει να το κάνεις», δηλώνει, για να μην τυχόν παρεξηγηθεί από τους κακόπιστους, ο κ. νεοευαίσθητος! «Δε διαφωνώ ως προς τους σκοπούς με τους νεοσυντηρητικούς, διαφωνώ ως προς τα μέσα»! Η καινούρια, λοιπόν, εισβολή στο Ιράκ, στο Ιράν, όπου δει ...δε θα λέγεται «καταιγίδα της ερήμου». Θα λέγεται «καταιγίδα της ευαισθησίας». Θύματα και θύτες θα «δένονται» συναισθηματικά!

Αντιλαμβάνεστε τι καρπούς θα αποδώσει αυτός ο νέος δεσμός! Τι τέρατα θα γεννήσει αυτή η νέα Φουκουγιάμικη «φιλοσοφική» θεωρία. Πόσες άλλες χιλιάδες νεκρούς θα προσθέσει! Μέχρι να επιβληθεί το «τέλος της ιστορίας». Η καταστροφή της ανθρωπότητας ή η πλήρης υποταγή.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ