Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αρνούνται μέτρα στήριξης της πτηνοτροφίας

Σε... αναμονή επιμένει να καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους πτηνοτρόφους, μη δίνοντας λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά τον πανικό που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών και την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Εξαιτίας της αναβλητικότητας της Επιτροπής και της ολιγωρίας των υπουργών Γεωργίας των 25, ούτε στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες κατέστη δυνατή η λήψη απόφασης, που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο.

Η αρμόδια επίτροπος Φράνσις Μπολ, έδειξε ότι «αντιμετωπίζει θετικά» το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, φτάνει να μην είναι... άμεσα. Οπως δήλωσε η επίτροπος, στο Συμβούλιο (του Απρίλη) θα είναι σε θέση να φέρει προς συζήτηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του τομέα της πτηνοτροφίας, αφού στο μεταξύ προηγηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και διεξαχθεί συζήτηση των μέτρων στήριξης στο Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων, παρατείνοντας έτσι τα προβλήματα και την αγωνία των πτηνοτρόφων, που καταστρέφονται, ακόμα περισσότερο.

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος, κινούμενος σαφώς στην ίδια κατεύθυνση και ζητώντας... επιλεκτικές παρεμβάσεις ζήτησε απόσυρση και αποζημίωση των κατεψυγμένων ποσοτήτων του κρέατος πουλερικών και των αυγών, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης στις περιπτώσεις καταστροφής αυγών εκκόλαψης, νεοσσών και πτηνών αναπαραγωγής, όσο και για ενισχύσεις για τη λειτουργία αποτελεσματικής ιδιωτικής αποθεματοποίησης, εισηγούμενος παράλληλα την έναρξη εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης των καταναλωτών, προκειμένου να αποκατασταθεί στους καταναλωτές η εμπιστοσύνη τους στα πτηνοτροφικά προϊόντα.

Νέα κρούσματα

Δεύτερη περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου με στελέχη του ιού Η5Ν1 ανακοίνωσαν προχτές οι αρχές της Αιγύπτου. Ο ασθενής, ένας 30χρονος εργάτης πτηνοτροφείου από τη βόρεια επαρχία Κουλγουβίγια, νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με τους γιατρούς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης... Αντίθετα, μοιραίο τέλος είχε την περασμένη Παρασκευή η περίπτωση μίας γυναίκας από την ίδια επαρχία, η οποια πέθανε λίγες μέρες μετά τη μόλυνσή της από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές του Ισραήλ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου σε έξι αγροτικές κωμοπόλεις στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε πρωτοδιαπιστώθηκαν στο Ισραήλ τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας σε πτηνοτροφείο με γαλοπούλες, ως χτες, έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά... Επί του παρόντος δεν εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα της νόσου στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας...

Επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών διαπίστωσαν και οι αρχές της Μαλαισίας σε πτηνοτροφικές μονάδες στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας. Ανακοίνωσαν την προληπτική θανάτωση μερικών δεκάδων χιλιάδων πουλερικών και τις εισαγωγές επιπρόσθετων δόσεων αντιγριπικών χαπιών «Ταμιφλού»...


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ