Αποκαλυπτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα εμπόδια των «φτωχών» και στον τομέα της εκπαίδευσης
Ο ταξικός χαρακτήρας της μόρφωσης, οι περιορισμοί και οι φραγμοί που μπαίνουν για τις λαϊκές οικογένειες και στον τομέα της Παιδείας, η αναπαραγωγή του χαμηλού επιπέδου σπουδών για τα παιδιά των «φτωχών» οικογενειών, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται από πρόσφατη έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η οποία εξετάζει τη σχέση της φτώχειας με το επίπεδο μόρφωσης. Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 55,1% των Ελλήνων πολιτών έχει φοιτήσει μέχρι και το Γυμνάσιο. Το σχετικό ποσοστό, αν το εξετάσουμε με βάση την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών (φτωχοί-μη φτωχοί), δείχνει ότι μέχρι και Γυμνάσιο έχει πάει το 83,7% των «φτωχών», ενώ το σχετικό ποσοστό «πέφτει» στο 47,3% για τους μη φτωχούς, αφού στις δικές τους περιπτώσεις τα παιδιά συνεχίζουν και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ειδικότερα στη χώρα μας:
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ανεβαίνει η βαθμίδα εκπαίδευσης τόσο πέφτουν τα ποσοστά που αναφέρονται στα θεωρούμενα «φτωχά» νοικοκυριά, γεγονός που δείχνει ότι η φτώχεια συνυπάρχει με τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Φλεβάρη 2004-Γενάρη 2005, σε ένα δείγμα 6.555 νοικοκυριών και σε 17.386 μέλη αυτών, τα δε αποτελέσματά της αναφέρονται στο μέσο όρο των μηνιαίων αγορών τους. Η έννοια της φτώχειας λαμβάνεται σχετικά και απόλυτα. Σχετική φτώχεια θεωρούν ότι υπάρχει όταν το οικογενειακό εισόδημα φτάνει έως το 60% του μέσου εισοδήματος. Αντίθετα, θεωρούν ότι υφίσταται απόλυτη φτώχεια όταν ο φτωχός στερείται βασικών μέσων επιβίωσης.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα: