Τρίτη 21 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Ξεθεμελίωμα κατακτήσεων στις πρώην ΔΕΚΟ

Η κυβέρνηση θέλει να «ξεμπερδέψει» το ταχύτερο με τις ανατροπές, όπως θεσμοθετήθηκαν με το σχετικό νόμο. Δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Ακάθεκτη στις σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, όπως προβλέπει ο νόμος για τις πρώην ΔΕΚΟ, προχωρά η κυβέρνηση. Κυβερνητική επιδίωξη είναι να έχει ξεμπερδέψει έως το τέλος του επόμενου μήνα με το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων για το υπάρχον προσωπικό σε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προετοίμασε με εγκύκλιο που απέστειλε σε 50 πρώην ΔΕΚΟ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τον περασμένο μήνα, καλώντας τις διοικήσεις να καταρτίσουν μέχρι τις 30/4/2006 νέους κανονισμούς εργασίας. Με τους κανονισμούς αυτούς, επιχειρείται να περιοριστούν δικαιώματα, να ακυρωθούν κατακτήσεις, να μειωθούν ή και να καταργηθούν υφιστάμενα επιδόματα, αποζημιώσεις, παροχές σε είδος, καθώς και να ανατραπούν συνταξιοδοτικές κατακτήσεις. Κοντολογίς, θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο για τις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση, επιχειρεί - με πρόσχημα πάντα την «εξυγίανση» - να στραγγαλίσει εργασιακά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, διαμορφώνοντας έτσι το πεδίο για την εκχώρηση των επιχειρήσεων και οργανισμών στους αδημονούντες ιδιώτες «επενδυτές».

Για την εξέλιξη της νέας αυτής αντεργατικής πρόκλησης, ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης. Με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός, αν και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί «μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που δε στοχεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά την εξυγίανση των οικονομικών των ελλειμματικών οργανισμών», εντούτοις έκανε λόγο για «δύο κρίσιμους μήνες διαλόγου με τους εργαζόμενους», με την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε συναινετικές λύσεις όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, για το καλό και των ιδίων». Με άλλα λόγια, ο Μ. Λιάπης ομολογεί απροκάλυπτα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει το αντεργατικό της τερατούργημα, με ή χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων.

Οσον αφορά στις προθεσμίες εφαρμογής του άρθρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, άφησε ανοιχτό χτες το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά δύο μήνες, έως τον ερχόμενο Ιούνη, αντί του επόμενου μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ...απόσπασμα τα εργασιακά δικαιώματα(16/2/2006)
Υλοποιούν το αντεργατικό νομοθέτημα(18/1/2006)
«Νοικοκύρεμα» με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις(6/9/2005)
Προδίδονται μόνοι τους...(10/6/2005)
Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση(28/3/1998)
Στο "γύψο" τα εργασιακά δικαιώματα(13/1/1998)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ