Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσπάθειες εξωτερικής παρέμβασης

ΜΙΝΣΚ.--

Λίγες μέρες πριν τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της Κυριακής, και οι προσπάθειες εξωτερικής επέμβασης εντείνονται. Την περασμένη Τρίτη, οι αρχές της Λευκορωσίας διέταξαν την απέλαση οκτώ μελών μιας μη εξουσιοδοτημένης σκανδιναβικής ομάδας παρατηρητών επειδή προσπαθούσαν να διεξαγάγουν δημοσκοπήσεις «exit polls», και φυσικά να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αποκαλύφθηκε κατασκευασμένη δημοσκόπηση, που υποτίθεται θα εμφανιζόταν την ίδια μέρα των εκλογών (19/3) με τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Α. Μιλίνκεβιτς, να έχει ποσοστό 53,7% και ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, το 41,3%.

Οι έξι Δανοί και οι δύο Σουηδοί που συνελήφθησαν αποτελούσαν μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Φίλοι εκτός Συνόρων», στην οποία συμμετέχουν μέλη μιας ομάδας από τη Δανία, τη «Σίλμπα», και της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών της Δανίας. Σημειώνεται ότι η ομάδα αυτή δεν αποτελεί μέρος της επίσημης αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία, και οι αρχές τους ζήτησαν να φύγουν από τη χώρα εντός 48 ωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε πως δε θα επιτρέψει σε καμία ξένη δύναμη να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα.

Καραμπινάτη προβοκάτσια

Στα σύνορα Λευκορωσίας και Ρωσίας κατασχέθηκαν από τις λευκορωσικές αρχές 65 χιλιάδες αντίτυπα της εφημερίδας «Σοβιετική Λευκορωσία», της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, που στηρίζει τον νυν Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Μόνο που αυτή τη φορά - αν και η εφημερίδα είχε κανονικά το λογότυπο της «Σοβιετικής Λευκορωσίας» και μάλιστα τα άρθρα της υπογράφονταν από γνωστούς δημοσιογράφους της εφημερίδας - ήταν πλαστό φύλλο, τυπωμένο σε ακριβό έγχρωμο χαρτί στη γειτονική Ρωσία. Τα χιλιάδες αντίτυπα προσπάθησε να τα περάσει στη Λευκορωσία μια ομάδα, στην οποία συμμετείχε και στέλεχος οργάνωσης της αντιπολίτευσης. Οπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, πολλά από τα θέματα της πλαστής εφημερίδας έκαναν λόγο για την ανάγκη ανακήρυξης της Λευκορωσίας σε ...μοναρχία, με μονάρχη τον σημερινό Πρόεδρο, Αλ. Λουκασένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ