Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Βράζει η οργή στα παλαιστινιακά εδάφη

Διαδηλώσεις και γενική απεργία για την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη και των μελών του Λαϊκού Μετώπου

στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γάζα

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Ασυγχώρητο έγκλημα, ταπείνωση για τον παλαιστινιακό λαό και παραβίαση κάθε συμφωνίας» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος την ισραηλινή επίθεση στη φυλακή της Ιεριχούς και τη σύλληψη από τον ισραηλινό στρατό του εκεί κρατουμένου ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και 4 συμμαχητών του. Ο Αμπάς επισκέφτηκε την Ιεριχώ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση από τον ισραηλινό στρατό των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Αμπάς υποστήριξε ότι, αν και είχε ενημερωθεί για πρόθεση αποχώρησης, δεν του είχε δοθεί καμία ημερομηνία από τους Αμερικανο-βρετανούς παρατηρητές, αποκαλύπτοντας ότι η ισραηλινή επιχείρηση άρχισε 10 λεπτά μετά την αποχώρησή τους, δημιουργώντας σαφώς την εντύπωση συνεννόησης. Στο πλευρό του Αμπάς, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ επισήμανε ότι η ισραηλινή επιχείρηση «υπέσκαψε το κύρος της Παλαιστινιακής Αρχής και του Αμπάς προσωπικά, τη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τη "Χαμάς"».

Χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν σχεδόν σε όλες τις πόλεις, ενώ τα μαγαζιά και οι υπηρεσίες έμειναν κλειστά στο σύνολο, σχεδόν, των παλαιστινιακών εδαφών. Κυρίαρχα τα συνθήματα κατά του Ισραήλ και των Αμερικανο-βρετανών, όπως και το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου. Στελέχη της οργάνωσης καλούσαν σε ενότητα όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, αφήνοντας, όμως, αιχμές κατά του Αμπάς ότι γνώριζε για την αποχώρηση, «αλλά δεν πήρε μέτρα». Χτες απελευθερώθηκαν όλοι οι ξένοι που απήχθησαν από ενόπλους Παλαιστινίους, την Τρίτη.

«Ταπεινωτική, αχρείαστη και παράνομη» χαρακτήρισε την ισραηλινή επιχείρηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πρόεδροι των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων τοποθετήθηκαν σχετικά, αφού αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Κοινοβουλίου με τον Αμπάς. Ολοι καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση, ενώ ανοιχτά κατηγορήθηκαν Αμερικανο-βρετανοί και εκτιμήθηκε ότι «πρόκειται για κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει των ισραηλινών εκλογών».

Την καταδίκη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, που, όπως και η Ρωσία, κάλεσαν σε εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση. Οσο για τον Βρετανό πρωθυπουργό υπεραμύνθηκε της αποχώρησης των παρατηρητών, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση. Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε, και χτες, να μιλήσει για «αναγκαία επιχείρηση», τονίζοντας ότι θα προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους κρατουμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ