Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Φοιτητές και μαθητές στους δρόμους

Συλλαλητήρια σήμερα κατά του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης προγραμματίζονται σε δεκάδες γαλλικές πόλης με αιχμή την πρωτεύουσα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επί ποδός βρίσκονται οι φοιτητικές ενώσεις, ανά πανεπιστήμιο, αλλά και η παμφοιτητική ομοσπονδία στη Γαλλία, όπως και οι μαθητικές οργανώσεις ενόψει του σημερινού παμμαθητικού παμφοιτητικού συλλαλητηρίου που προγραμματίζεται σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση. Την υποστήριξή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις έχουν εκφράσει όλα τα συνδικάτα, τα οποία απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής για την ανάλογη πανεργατική κινητοποίηση που προγραμματίζεται για το Σάββατο.

Εκπρόσωποι των φοιτητικών ενώσεων και των συνδικάτων κλήθηκαν χτες από τον υπουργό Εσωτερικών να συζητήσουν «τα μέτρα ασφάλειας» για τις διαδηλώσεις. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών κατηγόρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας «μπορούσαν αλλά δε θέλησαν να απομονώσουν τις ολιγομελείς ομάδες ταραξιών που προκάλεσαν επεισόδια και δεν είχαν σχέση με τους φοιτητές». Ενώ συνεχίζονται οι συνελεύσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας για καταλήψεις, 46 πρόεδροι πανεπιστημιακών σχολών κάλεσαν την κυβέρνηση ντε Βιλπέν να «κάνει πραγματικό διάλογο» με τους φοιτητές, υποστηρίζοντας ότι «είναι δίκαιο οι φοιτητές να αγωνιούν για το αντίκρισμα των πτυχίων τους».

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν συγκάλεσε, χτες το απόγευμα, Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, να «εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να ενημερωθεί ορθά η νεολαία». Ο πρωθυπουργός, για άλλη μια φορά, επέμεινε ότι το «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» είναι «χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας». Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο Πρόεδρος Σιράκ στήριξε τον ντε Βιλπέν καλώντας, επίσης, σε «ανοιχτό διάλογο» συνδικάτα και φοιτητές. Επιμένοντας, όμως, στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως και η κυβέρνηση, κάτι που απορρίπτουν φοιτητές, συνδικάτα και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, στην πλειοψηφία τους, οψίμως, ανακάλυψαν τις «αντιρρήσεις» τους για το νομοσχέδιο και θέτουν ως προϋπόθεση διαλόγου την απόσυρσή του.

Χτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (από το Σοσιαλιστικό μέχρι την άκρα αριστερά) κάλεσαν, με κοινή ανακοίνωση, όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 61,5% των Γάλλων θεωρεί «απολύτως δικαιολογημένες» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 79% στις ηλικίες μέχρι 30 χρόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέα συλλαλητήρια σήμερα απαντούν στις αντιδραστικές αλλαγές(2021-02-10 00:00:00.0)
Ηχηρό, μαζικό «όχι»(2006-03-19 00:00:00.0)
Ηχηρό «όχι» από φοιτητές - μαθητές(2006-03-17 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις ενώ αυξάνονται οι καταλήψεις πανεπιστημίων(2006-03-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές - μαθητές(2006-03-14 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια(2006-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ