Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ναρκωτικά ίσον ... επενδύσεις!

ΛΑΣΚΑΡΓΚΑΧ.--

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κάλεσε χτες τους πανίσχυρους εμπόρους ναρκωτικών, που ελέγχουν ιδιωτικούς στρατούς, να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους από το λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης - που, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ανέρχονται σε 35% του αφγανικού ΑΕΠ - στη χώρα. «Ως κυβέρνηση, θα τους δώσουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά προς εθνικό όφελος», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χελμάντ, Μοχάμεντ Νταούντ, μετά από συνάντησή του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Ρόναλντ Νόιμαν.

«Πρέπει να επενδύσουν σε βιομηχανίες. Πρέπει να επενδύσουν σε κατασκευαστικές εταιρίες», είπε ο Νταούντ, παραλείποντας ασφαλώς να πει ότι τα έσοδα από το λαθρεμπόριο - υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 2,8 δισ. δολάρια το 2005 - πέραν του ότι ανακατευθύνονται σε ξένες τράπεζες, χρησιμοποιούνται για την ανέγερση επαύλεων αξιοζήλευτης χλιδής (πλάι σε σωρούς συντριμμιών) και για τον εξοπλισμό των ιδιωτικών στρατών που διεξάγουν το λαθρεμπόριο.

Το λαθρεμπόριο απασχολεί περίπου 1 στους 10 Αφγανούς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι οι λαθρέμποροι είναι τόσο ισχυροί που η Ουάσιγκτον δεν έχει την πρόθεση να συγκρουστεί μαζί τους άμεσα -ουσιαστικά παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους ευνοεί.

Το πρόγραμμα «εξάλειψης» των καλλιεργιών παπαρούνας για την παρασκευή οπίου που διαφήμιζαν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και ο ΟΗΕ, αποδεικνύεται έτσι άλλο ένα παραμύθι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ