Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΕΡΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Στο έλεος των μεγαλεμπόρων

Το ΚΚΕ στιγμάτισε από το βήμα της Βουλής τη ληστεία που υφίστανται οι εσπεριδοπαραγωγοί Λακωνίας από τους μεγαλεμπόρους

Με τις ευλογίες κυβέρνησης - ΕΕ οι μεγαλέμποροι αρπάζουν όσο - όσο τη σοδειά
Με τις ευλογίες κυβέρνησης - ΕΕ οι μεγαλέμποροι αρπάζουν όσο - όσο τη σοδειά
Αξιοποιώντας τη συρρίκνωση των αγροτικών συνεταιρισμών από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι στη Λακωνία αυθαιρετούν κατά των εσπεριδοπαραγωγών. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης καταγγέλλοντας ότι εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές οι έμποροι αυξάνουν αυθαίρετα και το απόβαρο των τελάρων με αποτέλεσμα να μειώνεται το βάρος της πραγματικής παραγωγής.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση μεταφέροντας μια «μαγική εικόνα». Είπε συγκεκριμένα ότι οι τιμές στα πορτοκάλια κινήθηκαν ανοδικά φέτος και έφτασαν μέχρι και 0,30 λεπτά το κιλό (από 0,18 πέρσι) ενώ ισχυρίστηκε ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών. Απαντώντας για την αυθαιρεσία αύξησης του απόβαρου των τελάρων, είπε ότι η μεταφορά του προϊόντος γίνεται χύμα και όχι με τελάρα ενώ ανέφερε ότι ίσως μόνο στο 20% της αγοράς μπορεί κάποιος «κακός έμπορος» να δημιουργεί προβλήματα.

Τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει ο υφυπουργός, τόνισε στην παρέμβασή του ο Π. Κοσιώνης και ζήτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιήσει το ΣΔΟΕ για να δει αν το πρόβλημα με τα απόβαρα των τελάρων και τους εκβιασμούς που γίνονται ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα. Αναφερόμενος στις τιμές του προϊόντος κάλεσε τον υφυπουργό να μην ισχυρίζεται ότι δεν είναι εξευτελιστικές αφού όλοι γνωρίζουν το ξεκλήρισμα που γίνεται στις περιοχές που υπάρχει αγροτική παραγωγή. Οσο δε για τους συνεταιρισμούς, είπε ότι μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις κατώτερες τιμές ενός προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ