Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ»
Αλλάζει ο νόμος για τις Βιομηχανικές Περιοχές

Νέα νομοθετική παρέμβαση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα (θα αντικαταστήσει το νόμο 2545/1997 για τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι 31 του Μάρτη) από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει «απολύτως αναγκαία» την παρέμβαση, γιατί - όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του - αυτή αποσκοπεί:

  • «Στην προσέλκυση νέων επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος νέων φορέων, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών πάρκων».
  • «Στη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση υφιστάμενων βιομηχανικών συγκεντρώσεων».

Αυτό που δε σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ένταξης σε τέτοια σχέδια, ενώ αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επαγγελματικής στέγης ή εκδιώχνονται με τις αλλαγές χρήσης γης και διάφορες «αναπλάσεις». Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδοτούνται αδρά, ώστε να λειτουργούν με τους καλύτερους δυνατούς όρους και κάποιες από αυτές να κερδοσκοπούν μέσα από την ίδια την ύπαρξη των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Μετά τη σημαντική και πολυποίκιλη δημόσια χρηματοδότηση μεγάλων σχεδίων για βιομηχανικές περιοχές, η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου έρχεται, μεταξύ άλλων, να δώσει μια «ολόκληρη σειρά από πλεονεκτήματα στους δυνητικούς επενδυτές (λιγότερες άδειες, δυνατότητα επιχορήγησης)» και να επισημάνει τη «μετακίνηση από τα στενότερα όρια της μεταποίησης σε ευρύτερες επιχειρηματικές δομές». Ενδεικτικά, στα πάρκα θα εντάσσονται και τα περίφημα «θεματικά πάρκα»... πολιτισμού.

Ακόμη, «απλοποιείται σε μέγιστο βαθμό η διαδικασία», που εξηγείται ως εξής: «Δεν απαιτείται Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, άδεια εγκατάστασης, άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων». Τα Επιχειρηματικά Πάρκα θα διακρίνονται σε τύπους Α, Β, Γ (κάθε βαθμού όχλησης, μέσης και χαμηλής, χαμηλής, αντίστοιχα) και σε «ειδικού τύπου» (τεχνοπόλεις).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ