Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί ... αντιπολίτευσης

Το τελευταίο διάστημα σε μια συντονισμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου σαν «σκληρή αντιπολίτευση» απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κ. Καραμανλή. Η αλήθεια, όμως, που έχει βιώσει όλος ο ελληνικός λαός είναι πως η πλήρης ταύτιση του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ, στη λογική του «ευρωμονόδρομου» που τα δύο κόμματα υπηρετούν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους «σοσιαλιστές» για αντιπαράθεση επί της ουσίας με την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλώνει πίστη στους νόμους της αγοράς και στις πάσης φύσεως «απελευθερώσεις» και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί επί της ουσίας την κυβέρνηση, η οποία έχει τα ίδια «πιστεύω» και υλοποιεί αυτή την πολιτική, σε κανένα επίπεδο, εκτός από αυτό των διαχειριστικών της ικανοτήτων. Η συζήτηση την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή για την ανεργία είναι ενδεικτική της «αντιπολιτευτικής» τακτικής του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου εκεί κατηγόρησε τη νεοδημοκρατική διαχείριση, η οποία «φορτώνει βάρη στους πολλούς και εξασφαλίζει κέρδη στους λίγους». Ξέχασε, βέβαια, πως και η πολιτική που ασκούσε τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα παρήγαγε.

Η συγκεκριμένη συζήτηση συγχρόνως απέδειξε ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ όχι μόνο δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά ότι στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για την προώθηση κάθε αντιλαϊκού και αντεργατικού μέτρου. Ηταν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου που, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, είχε προτείνει οι νέοι άνεργοι να προσλαμβάνονται χωρίς οι εργοδότες να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Να σημειώσουμε πως στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχτηκε υπέρ της ευελιξίας της «αγοράς εργασίας» και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», χωρίς οι «νέες εργασιακές σχέσεις» να είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους αλλά να έχουν τη «συναίνεσή» τους! Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις στους εργαζόμενους με τη μορφή συνθημάτων για «σιγουριά», «εγγύηση» και «ασφάλεια», συνθήκες τις οποίες υπόσχεται πως είναι έτοιμο να προσφέρει στο λαό όταν γίνει κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ουσιαστικά στηρίζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Για πολλοστή φορά γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη και στα δύο αυτά κόμματα, να «μαυρίσουν» την κοινή πολιτική τους στους δρόμους του αγώνα αλλά και σ' όλες τις κάλπες που θα βρουν μπροστά τους: Των συνδικάτων, των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, των βουλευτικών εκλογών όποτε γίνουν. Να συρρικνώσουν αποφασιστικά την «πράσινη» και «μπλε» εκδοχή του ίδιου αντιλαϊκού «νομίσματος» και να ενισχύσουν μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων με αυτό δυνάμεων, δίνοντας δύναμη και προοπτική στο δικό τους αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ