Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει στην πολιτιστική κληρονομιά η κυβερνητική πολιτική για τον πολιτισμό, αλλά και αποκαλυπτικό της επικίνδυνης λογικής πάνω στην οποία βασίζεται αυτή η πολιτική, αποτελεί η προχθεσινή συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την έγκριση ή μη, ανέγερσης συγκροτήματος συνολικά 15 κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση στο λόφο Αγίου Αθανασίου και στη θέση Αυλάκι της Υδρας.
Το ΚΑΣ επιφυλάχτηκε να γνωμοδοτήσει προτιμώντας την αυτοψία, ωστόσο η συζήτηση προσφέρει πολλά στοιχεία για το πώς εκλαμβάνει τη διαχείριση των μνημείων η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, όπως προέκυψε, ο λόφος του Αγ. Αθανασίου ήταν πάντα αδόμητος - ένας από τους λίγους εναπομείναντες - και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου, αφού πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο. Να σημειωθεί ότι ολόκληρη η Υδρα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό δεν αποκλείει μεν τη δόμηση, αλλά σαφέστατα αποκλείει την ασυδοσία.
Τι κι αν μέλη του ΚΑΣ, όπως ο Μ. Κορρές είπαν το προφανές, ότι «ο βράχος δεν είναι ιδιωτικός» και ότι το ζητούμενο είναι το πώς το κράτος δέχεται τέτοιες επεμβάσεις και αλλοιώσεις του τοπίου; Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ και πρόεδρος του Συμβουλίου απάντησε ότι... και το αρχοντικό του Κουντουριώτη χτίστηκε σε βράχο(!) και ότι «αν πούμε όχι θα πρέπει να πληρώσουμε»! Χαρακτήρισε δε τις αντιδράσεις ως... «ανέξοδους μαξιμαλισμούς». Αλλο μέλος του ΚΑΣ έφτασε στο σημείο να πει, ότι αφού έχουν δοθεί άδειες για ακαλαίσθητα μεγαθήρια, δεν μπορείς να αρνηθείς την οικοδόμηση στα «ενδιάμεσα»! Πιο απλά: «Αφού ξεκίνησε η καταστροφή, αποτελειώστε την Υδρα»...
Ο Μ. Κορρές είπε ότι τα αρχοντικά που βρίσκονται περιμετρικά είναι θεμελιωμένα στο ανάγλυφο του βράχου, ενώ τώρα θα γίνουν εκβραχισμοί αλλοιώνοντας εντελώς το τοπίο. Πρόσθεσε, πως ακόμη κι αν ζητηθεί από τους ιδιώτες να χτίσουν με «αυστηρούς περιορισμούς» θα επανέλθουν με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» και θα ζητούν τροποποιήσεις της έγκρισης για «τεχνικούς» λόγους.