Συνέχεια στο ξεπούλημα με «σεμνότητα» και «ταπεινότητα»
Σε «απόσυρση» φαίνεται να οδηγείται το νομοσχέδιο για το νέο Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε ξεσηκώσει καθολικές αντιδράσεις, αφού οδηγούσε σε διάλυση, ουσιαστικά, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προωθούσε αλματωδώς την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι αντιδραστικοί στρατηγικοί στόχοι της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, απλώς επιχειρείται αλλαγή «τακτικής», τουλάχιστον σε θέματα αιχμής.
Αυτό προκύπτει από όσα είπε χτες σε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, σημειώνοντας ότι «ξαναβλέπει» τον Οργανισμό «μάλλον στην κατεύθυνση» της εφαρμογής του υπάρχοντος Οργανισμού που έχει «σωστή αφετηρία» και «πρέπει να τρέξει». Ο υπάρχων Οργανισμός έγινε επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου και ουσιαστικά είναι «ανεκτέλεστος», αφού προϋποθέτει κονδύλια και προσωπικό για να επανδρωθούν όλες οι υπηρεσίες που προβλέπει. Την ίδια «βελτιωτική» τακτική είπε ότι θα ακολουθήσει και στο θέμα του αρχαιολογικού νόμου, ψηφισμένου επίσης επί Ε. Βενιζέλου, με τον οποίο, παρεμπιπτόντως, συνέφαγαν πρόσφατα...
Κατά τον Γ. Βουλγαράκη «το κράτος έχει μια συνέχεια πέρα από πρόσωπα και, όταν δεν υπάρχει σπουδαία ιδεολογική διαφορά, και πέρα από κόμματα». Επανέλαβε τα περί «τέλους» των «διαχωριστικών γραμμών» και ότι «ο πολιτισμός πρέπει να γίνει κτήμα όλων». Μετά από αυτά μπήκε στο «ψητό»: «Με ενδιαφέρει ο πολιτισμός να έρθει κοντά στον κόσμο και πώς θα γίνει αυτό είναι δεύτερο. Με ενδιαφέρει η καλή παιδεία και όχι ποιος θα την παρέχει»! Δηλαδή: «Να δούμε τα χορηγικά θέματα» και «αν υπάρχουν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης πέραν του κρατικού προϋπολογισμού. Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που θα ήθελαν να αναλάβουν κάποιες δράσεις αν ήταν σίγουροι ότι δε θα έχαναν τα λεφτά τους». Αλλωστε, «κάποιοι φορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτούνται». Οταν του παρατηρήθηκε ότι δεν είναι τα πάντα για πούλημα στον πολιτισμό απάντησε ότι συμφωνεί... «αλλά τι να κάνουμε όταν δεν υπάρχουν υποδομές»! Ξεκαθάρισε, εξάλλου, την προσήλωσή του στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Κατά τ' άλλα είπε ότι συναντήθηκε με τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων στο υπουργείο, καθώς και με τη διοίκηση του Κέντρου Κινηματογράφου και της Εθνικής Πινακοθήκης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, επειδή προς το παρόν «ακούει». Αντιστοίχως, δεν έδωσε λεπτομέρειες και για τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό για θέματα πολιτισμού. Ωστόσο, είπε ότι «προωθούνται» η Ακαδημία Τεχνών και η μεταστέγαση του ΥΠΠΟ στο κτίριο του Ρέντη, όπου θα συστεγαστεί με το υπουργείο Τουρισμού. Επιγραμματικά αναφέρθηκε και στις κρίσεις για τις θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Οι πρώτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 10/3.