Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιος θα προστατέψει την Υδρα;

Εξάμηνη αναστολή όλων των αιτήσεων για οικοδόμηση στο νησί, αποφάσισε το ΚΑΣ, παρ' ό,τι ο χαρακτηρισμός του νησιού ως "τόπου με μνημειακό χαρακτήρα" νομιμοποιεί την απαγόρευση ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας

Η Υδρα, μετά βίας, αντιστέκεται στις επεκτατικές ιδιοκτησιακές επιθυμίες που ορέγονται κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα. Η καταστροφή, άλλωστε, έχει αρχίσει πριν πολλά χρόνια. Θέμα της χτεσινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν το αίτημα της πολυεθνικής εταιρίας "Virgin Ellas Hotel",για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην εκτός οικισμού ιδιοκτησία της, (δίπλα ακριβώς στον οικισμό Καμίνι). Η εταιρία έχει στην κατοχή της 14 στρέμματα μέσα στο Καμίνι και 22 εκτός του Υδραίικου οικισμού και σύμφωνα με τη μακέτα που παρουσιάστηκε χτες, η μονάδα σχεδιάζεται μόνο στα 22 στρέμματα, αφού εντός οικισμού απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση εκτός της οικίας.

Το θέμα απασχόλησε πάνω από τέσσερις ώρες τα μέλη του ΚΑΣ, αφού στην πραγματικότητα συγκρουόταν ο χαρακτηρισμός ολόκληρης της Υδρας ως "τοπίου φυσικού κάλλους, με μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα, χρήζοντος ιδιαίτερης κρατικής προστασίας", με τη μη διάθεση του ΚΑΣ να πάρει την ευθύνη μιας απορριπτικής απόφασης.Αποκαλυπτική είναι η στάση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που απέφυγε να εισηγηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα,περιοριζόμενη στην... προσωπική άποψη του αναπληρωτή του προϊσταμένου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αποψη, ευνοϊκή, βέβαια για την προστασία της Υδρας, αφού τόνισε: "Συζητώντας την έγκριση ή απόρριψη ξενοδοχειακής μονάδας ουσιαστικά συζητάμε για την ισχύ ή τη μη ισχύ του χαρακτηρισμού του νησιού. Σε λίγα χρόνια η Υδρα θα έχει απολέσει τον ιστορικό της χαρακτήρα, ακόμα και αν τα ανεγειρόμενα ξενοδοχεία είναι μικρά και γραφικά".Μίλησε, μάλιστα, για "μυκονοποίηση της Υδρας",αφού υπάρχουν και άλλα αιτήματα για ξενοδοχεία και μια έγκριση στην Virgin θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο.

Η μόνη αρνητική εισήγηση έγινε πριν δύο χρόνια από την Α Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ).Ομως σήμερα η Υδρα υπάγεται στη Β ΕΒΑ, γεγονός που η Virgin ερμηνεύει (!) λέγοντας σε γράμμα της που παρουσίασαν οι Οικολόγοι Υδρας ότι "η Α ΕΒΑ έχασε την Υδρα, λόγω λανθασμένων ενεργειών της", εννοώντας την απόρριψη του ξενοδοχείου.Να σημειώσουμε ότι η εταιρία διαθέτει και άλλες ιδιοκτησίες, για τις οποίες κανείς δεν ξέρει τι σχεδιάζει...

Αποκαλυπτική ήταν και η συζήτηση, όπου εναγωνίως αναζητήθηκαν "επιχειρήματα" για έγκριση του αιτήματος. Για παράδειγμα να δεσμευτεί η εταιρία "για μη επέκταση και πύκνωση της μονάδας", ή "να χαρακτηριστούν κοινόχρηστος χώρος τα στρέμματα εντός οικισμού". Ακούστηκαν, επίσης, αναρωτήσεις του τύπου: "αν επρόκειτο για σπίτια τι θα κάναμε;", ή "νομιμοποιούμαστε να μην επιτρέψουμε το ξενοδοχείο;".

Τελικά, χωρίς βασική εισήγηση, παρά τη σχετική διαμαρτυρία του ΚΑΣ, η τύχη του οικισμού "παιζόταν" ανάμεσα σε πέντε (!) προτάσεις, που καθεμιά έπαιρνε το πολύ πέντε ψήφους, θυμίζοντας την... κολοκυθιά.

Η απόφαση που πάρθηκε, μιλάει για εξάμηνη αναστολή όλων των αιτήσεων για ανέγερση ξενοδοχείων,οπότε "θα" οριστούν ζώνες προστασίας εκτός οικισμού και "θα" συγκεκριμενοποιηθούν οι χρήσεις και οι όροι δόμησης εντός και εκτός των οικισμών. Απόφαση, που καθρεφτίζει την αδυναμία του Συμβουλίου να πάρει την ευθύνη της άρνησης και δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα οριστούν εγκαίρως οι ζώνες, αφού κανείς δεν ξέρει αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αποφασίσει γρήγορα την άρση των οικοδομικών εργασιών και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες χρήσεις και οι νέοι όροι δόμησης να νομιμοποιήσουν το αίτημα της "Virgin".

Μόνο αισιόδοξο μήνυμα είναι η δήλωση δύο μελών του ΚΑΣ ότι "σε καμιά δε θα συμφωνήσουν για ανέγερση του ξενοδοχείου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρυπάνια... «στην υπηρεσία του πολιτισμού»...(2002-11-20 00:00:00.0)
Ενός κακού μύρια έπονται.....(2001-11-29 00:00:00.0)
Ξενοδοχείον "Η Ελλάς"(1999-05-13 00:00:00.0)
Μήνυση σε όποιον παρανομεί(1997-05-06 00:00:00.0)
"Οχι" μεν, αλλά...(1997-04-03 00:00:00.0)
Περί Υδρας(1996-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ