Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΡΗΞΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑΣ
Στο 9,9% η αύξηση των τιμών βιομηχανίας

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τεράστιες ανατιμήσεις που επέβαλαν πέρσι οι μεγαλοβιομήχανοι

Η άγρια επίθεση του βιομηχανικού κεφαλαίου που προκειμένου να αυξήσει τα υπερκέρδη του φουσκώνει συνεχώς, με την της κυβέρνησης και των οπαδών της... ελεύθερης αγοράς, τις τιμές, αποτυπώνεται πλέον - έστω και μερικά - και στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με αυτά, στο διάστημα από τον περσινό μέχρι το φετινό Γενάρη, οι τιμές βιομηχανίας (εγχώρια αγορά και εξαγωγές) σημείωσαν αύξηση κατά μέσο όρο 9,3%. Η αύξηση ήταν 9,9% για τα εμπορεύματα που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά και 7,5% για τα είδη προς εξαγωγή.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η άγρια επίθεση κερδοσκοπίας έγινε κυρίως σε δύο μέτωπα. Πρώτον στα ενεργειακά εμπορεύματα (πετρέλαιο, βενζίνες και παράγωγα) τα οποία, με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 17,8%. Ακολουθούν οι βιομηχανίες τροφίμων, στις οποίες το ίδιο διάστημα οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 9,4%. Και πρόκειται για τις αυξήσεις που επέβαλαν οι βιομηχανίες τροφίμων στο χονδρεμπόριο. Αν στο ποσοστό αυτό προσθέσουμε τις αυξήσεις που επιβάλουν οι υπόλοιποι παράγοντες του κυκλώματος, μέχρι το πωλούμενο εμπόρευμα καταλήξει στην τελική κατανάλωση, τότε μπορούμε απλώς να υποθέσουμε - επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία - το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και το πόσο πλασματικός είναι στην πραγματικότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Η επίθεση αισχοκέρδιας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα μόνο σε ένα μήνα, το Γενάρη, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2005, οι βιομήχανοι τροφίμων αύξησαν τις τιμές των εμπορευμάτων κατά 2,5%! Στις άλλες κατηγορίες βιομηχανικών εμπορευμάτων, τα ενδιάμεσα αγαθά αυξήθηκαν 4,3%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά 2,2% και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ