Τετάρτη 1 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Διπλασιασμός κερδών για το 2005!

Καθαρά κέρδη 727,4 εκατ. ευρώ, ή 38.300 ευρώ ανά εργαζόμενο είχε πέρσι η ΕΤΕ

Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο συνεχίζουν να αποσπούν οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (τράπεζες και άλλοι). Η αμύθητη κερδοφορία τους έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία ξεδιπλώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο όμιλος της «Εθνικής Τράπεζας» πέτυχε μέσα στο 2005 να διπλασιάσει τα καθαρά κέρδη του, τα οποία έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 727,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 38.300 ευρώ ανά εργαζόμενο!

Το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή στους εργαζόμενους «μπόνους» 40 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο 2.100 ευρώ ανά εργαζόμενο ανάλογα με την ...παραγωγικότητα) αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό. Είναι ολοφάνερο πως η συγκεκριμένη μεθόδευση - η οποία μάλιστα αναγγέλλεται εν χορδαίς και οργάνω - αποτελεί επιχείρηση εξαγοράς εργαζομένων. Ερχεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, με το πιστόλι στον κρόταφο, καλούνται να συναινέσουν και σε νέα προγράμματα «εθελούσιων απολύσεων» ή και στην επικίνδυνη - για τα συμφέροντα των εργαζομένων - πολιτική σύνδεσης μισθών με τη λεγόμενη παραγωγικότητα. Η συγκεκριμένη ενέργεια, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αναγγέλλεται σε μια περίοδο που οι τραπεζίτες καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν τις μισθολογικές αυξήσεις ανά τράπεζα και ανάλογα με την κερδοφορία και τις ορέξεις της κάθε μερίδας του τραπεζικού κεφαλαίου. Η μεθόδευση της εργοδοσίας δεν αποτελεί ούτε καν «φύλλο συκής», δεν μπορεί να κρύψει τους πραγματικούς στόχους σε βάρος των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η μάζα των καθαρών κερδών που πέτυχε ο Ομιλος της «Εθνικής Τράπεζας» τα προηγούμενα χρόνια, που διαμορφώνονται ως εξής:

  • 2003: 360,3 εκατ. ευρώ (17.362 ευρώ ανά εργαζόμενο)
  • 2004: 364,4 εκατ. ευρώ (18.990 ευρώ ανά εργαζόμενο)
  • 2005: 727,4 εκατ. ευρώ (38.300 ευρώ ανά εργαζόμενο)

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «αύξηση» στα ...«μπόνους» είναι ένας ακόμη εμπαιγμός σε βάρος των εργαζόμενων. Πολύ περισσότερο και γιατί η συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας που υλοποιείται μέσω του πρόσφατου αντιασφαλιτικού νόμου θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη μελλοντική κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, ο Ομιλος της «Εθνικής Τράπεζας» εμφανίζει για το 2005:

  • Καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 727,4 εκατ. ευρώ (από 364,4 εκατ. ευρώ για το 2004) με αύξηση 100% (διπλασιασμός)! Προκύπτει πως τα καθαρά κέρδη ξεπερνούν το ιλιγγιώδες ύψος των 2 εκατ. ευρώ τη μέρα!
  • Εσοδα από τόκους που απογειώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ (από 1,4 δισ. ευρώ για το 2004) με το ρυθμό αύξησης να φτάνει σε 19,6%. Είναι φανερό πως τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ο μεγάλος αιμοδότης των κερδών.

Με βάση τα παραπάνω κέρδη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους 1 ευρώ ανά μετοχή (αύξηση 71% συγκριτικά με το 2004).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ