Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Από τύχη δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα

Η έλλειψη δεύτερης γεννήτριας στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με τη μη κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε αποτέλεσμα να μην καλυφθούν όλα τα περιστατικά

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με το διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά
Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με το διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη στις έξι ημέρες που το νησί βρέθηκε στο σκοτάδι. Το κρύο, η έλλειψη νερού και θέρμανσης, καθώς και γενικότερα οι δύσκολες συνθήκες, είχαν αποτέλεσμα, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά, να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Μπορεί το νοσοκομείο του Αργοστολίου - στο οποίο βρέθηκε χτες ο «Ρ» - να ανταποκρίθηκε στις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της Κεφαλονιάς,λόγω της έλλειψης δεύτερης γεννήτριας όμως δεν καλύφθηκαν πλήρως όλα τα περιστατικά.

Ενας ακόμα ουσιαστικός λόγος, για τον οποίο δε νοσηλεύτηκαν όλες οι περιπτώσεις που πήγαν στο νοσοκομείο, είναι και το γεγονός πως το νησί δεν κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σπύρου Λιναρδάτου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλλονιάς και γιατρού του νοσοκομείου: «Διώξαμε κόσμο που δεν είχε κάτι σοβαρό, γιατί έπρεπε να λειτουργήσουν τα χειρουργεία και κλίβανος με τη μία γεννήτρια». Εαν, συνέχισε, «το νησί κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Θα είχαν επιταχθεί ένα ή δύο ξενοδοχεία για τα πολύ ελαφρά περιστατικά».

Το γεγονός που αποδεικνύει επιπλέον την ανάγκη δεύτερης εφεδρικής γεννήτριας στο νοσοκομείο είναι πως 9 ορθοπεδικά περιστατικά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Ρίο. Επίσης, να σημειωθεί πως, ενώ συνήθως η πληρότητα της παθολογικής πτέρυγας δεν ξεπερνά το 80%, τις ημέρες που το νησί δεν είχε ρεύμα το ποσοστό αυξήθηκε στο 120%, κάτι που είχε συνέπεια να χρησιμοποιηθεί και μέρος της χειρουργικής πτέρυγας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Από το σύνολο των περιστατικών, στις έξι μέρες που το νησί ήταν χωρίς ρεύμα, 35 έως 40 είχαν ως αιτία τις δηλητηριάσεις από τις αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή από τα μαγκάλια που είχαν οι κάτοικοι για να ζεσταθούν, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις από τα μηχανήματα των γεννητριών.

Ο Σπ. Λιναρδάτος, μας εξήγησε πως «από τύχη δεν υπήρξαν θύματα» γιατί «σε πολλές περιπτώσεις οι δηλητηριάσεις από αναθυμιάσεις στον ύπνο μπορεί να είναι θανατηφόρες». Τα έξι από αυτά τα περιστατικά ήταν σοβαρά και ανάμεσα σε αυτά τα τρία ήταν μικρά παιδιά, για τα οποία, ευτυχώς, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο «Ρ», επιχειρήθηκε με παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Υγείας, ώστε να μετατεθούν οι όποιες ευθύνες από τυχόν αρνητική εξέλιξη στους γιατρούς του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο «Ρ» ο Σπ. Λιναρδάτος, «το χειρότερο από όλα ήταν η παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Υγείας. Ζήτησε από τον Διευθυντή της παθολογικής μονάδας, και τον υπεύθυνο της καρδιολογικής μονάδας, να υπογράψουν χαρτί πως αν πάθει ζημιά η γεννήτρια του νησιού, δε θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές»!

Σε 20 μέρες η πλήρης αποκατάσταση των πυλώνων

Κατεστραμμένα λιόδεντρα. Σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αγροτική παραγωγή. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στον αυριανό «Ρ»)
Κατεστραμμένα λιόδεντρα. Σημαντικές ήταν οι ζημιές και στην αγροτική παραγωγή. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στον αυριανό «Ρ»)
Σε δεκαπέντε με είκοσι μέρες, θα έχουν επισκευαστεί οι οχτώ πυλώνες που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με δήλωση στο «Ρ» του Γεράσιμου Λούση, διευθυντή της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Οι πυλώνες αυτοί βρίσκονται στο νότιο μέρος του νησιού. Ηδη, έχουν επιδιορθωθεί οι δύο πυλώνες στο βόρειο τμήμα. Ο Γ. Λούσης, υποστήριξε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της κακοκαιρίας και του πάγου που συσσωρεύτηκε στα σύρματα των πυλώνων, με αποτέλεσμα το μεγάλωμα του όγκου τους και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στα καλώδια. Σε περίπτωση ανάλογου περιστατικού, ισχυρίστηκε ότι «το νησί μπορεί σε λίγες ώρες να ηλεκτροδοτηθεί σε ποσοστό 70-80%».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 26 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Λουιζιάνα(2021-09-10 00:00:00.0)
Τρομακτικές ελλείψεις και προβλήματα μετά την «Αϊντα»(2021-09-02 00:00:00.0)
Οικογένεια κινδύνευσε από αναθυμιάσεις ξυλόσομπας(2017-01-05 00:00:00.0)
Τοκετός με φωτισμό κινητών τηλεφώνων!(2011-07-05 00:00:00.0)
«Στο σκοτάδι» η Αίγινα(2010-08-10 00:00:00.0)
Ζει ακόμη στο σκοτάδι(2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ