Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Ο σκηνοθέτης

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γεννήθηκε στις 18 Δεκέμβρη του 1946 στο Σινσινάτι του Οχάιο. Θεωρείται ο πιο διάσημος σκηνοθέτης των τελευταίων χρόνων και είναι από τους πιο πλούσιους κινηματογραφιστές όλων των εποχών! Παράλληλα, βέβαια, είναι και ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στη σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία.

Ο Σπίλμπεργκ παράτησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Long Beach (στο οποίο επέστρεψε, το 2002, για να πάρει το πτυχίο του, έπειτα από παράκληση της μητέρας του, όπως λέει!), και σε ηλικία μόλις 21 ετών δούλεψε ως μοντέρ στην τηλεοπτική σειρά γουέστερν «Wagon Train». Αμέσως μετά, άρχισε να γυρίζει τις δικές του ταινίες (μικρού μήκους). Από τα πρώτα του βήματα έδειξε την «αδυναμία» του και την εμμονή του στα «ειδικά εφέ». Στο «Firelight» του 1964, για παράδειγμα, παρακολουθούσε με την κάμερά του την εισβολή «εξωγήινων» σε μία μικρή επαρχιακή κωμόπολη.

Σε ηλικία 23 ετών, υπέγραφε συμβόλαιο με την Universal που είχε εντοπίσει το ταλέντο του και είχε προβλέψει την εξέλιξή του. (Εγινε έτσι ο νεότερος σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου).

Μετά το «Sugarland Express» του 1974 με την Γκόλντι Χόουν (ταινία που σηματοδότησε και την έναρξη της σταθερής του συνεργασίας με τον μουσικοσυνθέτη Τζον Γουίλιαμς), ο Σπίλμπεργκ άρχισε τα γυρίσματα της ταινίας που θα τον έκανε παγκοσμίως γνωστό: «Τα Σαγόνια Του Καρχαρία» (1975). Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ακόμα και σήμερα κοιτάζουν τα νερά της θάλασσας με καχυποψία και φόβο.

Μετά έρχονται οι «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», το «Ιντιάνα Τζόουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», «E.T.», «Το Πορφυρό Χρώμα», «Η Αυτοκρατορία του Ηλιου» (με τον 13χρονο, τότε, Κρίστιαν Μπέιλ, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), «Hook», «Jurassic Park». Παράλληλα, άρχισε να κάνει και παραγωγές τόσο σε δικές του όσο και σε ταινίες συναδέλφων του που εκτιμούσε.

Το 1993 γυρίζει τη «Λίστα του Σίντλερ» (που βραβεύτηκε με επτά, συνολικά, Οσκαρ). Η ταινία αυτή πέρα από την εμπορική επιτυχία είχε και καλλιτεχνική αποδοχή. Τον Οκτώβρη του 1994, μαζί με τον Τζέφρι Κάτσενμπεργκ και τον Ντέιβιντ Γκέφεν, ίδρυσε τη νέα εταιρία παραγωγής DreamWorks SKG και γύρισε ταινίες όπως το «American Beauty», το «Gladiator» και το «A Beautiful Mind», που βραβεύτηκαν διαδοχικά με Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Επίσης, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γύρισε τις ταινίες, «Η Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν», την «A. Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη», το «Minority Report», το «Πιάσε Με Αν Μπορείς», το «The Terminal», το «Ο Πόλεμος Των Κόσμων», όλες με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Φυσικά, δεν άφησε έξω από τις δραστηριότητές του και την τηλεόραση. Γύρισε την επιστημονική φαντασία «Taken», τη σειρά πολεμικού περιεχομένου, «Band Of Brothers» και το καρτούν «Looney Tunes».

Εχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά. (ζει από το 1991 με τη δεύτερη σύζυγό του, την Κέιτ Κάπσοου). Η 16χρονη κόρη του Σάσα, παίζει ένα μικρό ρόλο στο «Μόναχο».

Στο μελλοντικά σχέδια του Σπίλμπεργκ είναι μία βιογραφική ταινία για τον Αβραάμ Λίνκολν και την τέταρτη συνέχεια του Ιντιάνα Τζόουνς.

Βραβεία: δύο Οσκαρ σκηνοθεσίας, «H Λίστα του Σίντλερ» και «Η Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν». Ενα Οσκαρ καλύτερης ταινίας, «Η Λίστα του Σίντλερ». Τρεις ακόμα υποψηφιότητες για Οσκαρ: «E.T.», «Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου».

Η προσωπική περιουσία του Σπίλμπεργκ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ