Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Καλή αρχή»

Το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου αγωνιστικού ξεκινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, έχει επιδοθεί σ' ένα συνεχή και σκληρό αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Στο στόχαστρο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, η εφαρμογή της οποίας άρχισε από την αρχή του νέου έτους, δημιουργώντας πρόσθετα και πιο οξυμένα αγροτικά προβλήματα κι εντείνοντας τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, κατά τόπους, και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 19 του Μάρτη.

Η ΠΑΣΥ, που οργανώνει και συντονίζει τις κινητοποιήσεις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσκοπούν στην επίλυση συγκυριακών προβλημάτων και στην ικανοποίηση επιμέρους διεκδικήσεων, αλλά εντάσσονται στην πορεία της συνεχιζόμενης πάλης ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική. Κι έχει καταστήσει σαφές ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά συμπαρατάσσεται με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στον κοινό αγώνα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος όλων των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες και πολλά τα εμπόδια για την ανάπτυξη των νέων αγώνων και σ' αυτά «ποντάρει» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, όταν δηλώνει πως φέτος δε θα υπάρξουν αγροτικές κινητοποιήσεις. Δυσκολίες και εμπόδια, που σχετίζονται και με την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στο αγροτικό κίνημα. Η πολιτική ξεκληρίσματος που εφάρμοσαν, με πρόγραμμα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει, με συνέπεια, η ΝΔ, έχει εκδιώξει από το αγροτικό επάγγελμα πολλούς νέους, ενώ η παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλων «καλοθελητών» για τη νέα ΚΑΠ, έχει «μπερδέψει» αρκετούς, δημιουργώντας ένα κλίμα αναμονής για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει το αγωνιστικό αγροτικό φρόνημα, μέσω και των τρομοκρατικών «αγροτοδικείων», που ξανάρχισαν να λειτουργούν σαν «λαιμητόμοι» σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, καθώς τα αγροτικά στελέχη τους, όχι μόνο δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά επιχειρούν να περάσουν τη «λογική» της παραίτησης, της υποταγής και της μοιρολατρίας. Εμπόδια στέκονται η συμβιβαστική τακτική των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, και η αποπροσανατολιστική και υπονομευτική δράση των γνωστών «αγωνιστών» του κυβερνητικού αγροτοσυνδικαλισμού.

Ομως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει τη δυνατότητα, ξεπερνώντας και τις δικές του αδυναμίες, να διασφαλίσει ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Πατώντας» στα πολλά και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα των μικρονοικοκυραίων του χωριού, αξιοποιώντας την κοινωνική ανασφάλεια και την πολιτική δυσαρέσκεια που εξαπλώνονται στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζοντας τα τερτίπια από την παραπλανητική στάση των «καλοθελητών» για τη νέα ΚΑΠ, και «ποντάροντας» στις αγωνιστικές διαθέσεις που παραμένουν και θα αυξηθούν, μπορεί να δώσει μαζική και δυναμική συνέχεια στην πάλη των ξωμάχων, ελπίδα και προοπτική στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι μια «καλή αρχή» σ' αυτήν την πορεία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ