Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τρομακτικές ελλείψεις και προβλήματα μετά την «Αϊντα»

Χιλιάδες τα πλημμυρισμένα και καταστραμμένα σπίτια σε Λουιζιάνα και Μισισίπι

Copyright 2021 The Associated

Χιλιάδες τα πλημμυρισμένα και καταστραμμένα σπίτια σε Λουιζιάνα και Μισισίπι
«Σκοτεινή», χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και γεμάτη σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα ξημέρωσε η «επόμενη μέρα» από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αϊντα» (αρχικά τυφώνας και στη συνέχεια τροπική καταιγίδα) στις Πολιτείες Λουιζιάνα και Μισισίπι.

Μέχρι χτες καταγράφονταν τουλάχιστον 5 θάνατοι, ο τραυματισμός άλλων 10 ανθρώπων και εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις υπέστησαν μερικές ζημιές ή ολοσχερείς καταστροφές.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που συσσωρεύονται από τη συνεχιζόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης, με την εταιρεία ηλεκτρισμού «Enterga» μάλιστα να ανακοινώνει ότι θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του δικτύου σε... έναν μήνα!

Στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, όπου ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, η δήμαρχος ανακοίνωσε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παράλληλα, πολλαπλά προβλήματα προκαλούνται και από το γεγονός πως από την Κυριακή έχει ανασταλεί το 95% της παραγωγής πετρελαίου στις εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Φόβοι για επιδημίες ενώ πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι

Στις κατεστραμμένες περιοχές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που προέρχονται κυρίως από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, στήνονται στις ουρές για συσσίτιο ή για αγορές βασικών τροφίμων, πόσιμου εμφιαλωμένου νερού και καυσίμων που γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα.

Εντονες είναι οι ανησυχίες για επιδημίες τις επόμενες μέρες, καθώς η αποπνικτική ζέστη (κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές), σε συνδυασμό με τη μεγάλη υγρασία και τις βασικές ελλείψεις σε υπηρεσίες και αγαθά, τα προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης, κάνουν τη ζωή αβίωτη σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Χτες, στο μεταξύ, καθώς όσοι μπορούν καταφεύγουν σε γεννήτριες για ρεύμα, εννέα άνθρωποι στην πόλη Σεντ Τάμανι, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα από βενζινοκίνητη γεννήτρια.

Ο αντικυβερνήτης της Λουιζιάνας, Μπίλι Νάνγκεσερ, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, ενώ προληπτικά περιοχές σε Βόρεια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια, Οχάιο και Τενεσί τέθηκαν σε «έκτακτη κατάσταση», καθώς πλησιάζει και σε αυτές η «Αϊντα», με προβλέψεις για ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων FEMA έστειλε χτες 3.600 υπαλλήλους σε κάποιους από τους πλημμυροπαθείς, καθώς ακόμη υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχουν αναφορές για πολλές εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών ή πλημμυρισμένα κτίρια, χωρίς να έχουν καταφέρει να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Οι αρχές επίσης καλούν όσους απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές πριν από την έλευση της «Αϊντα» να μην επιστρέψουν σε αυτές, καθώς παραμένουν τα τεράστια προβλήματα.

Η δε κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε... δάνεια σε λαϊκά νοικοκυριά που μαστίζονται πολλά χρόνια από τη φτώχεια, πριν καν από το πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα», 16 ακριβώς χρόνια μετά τον τυφώνα «Κατρίνα» που είχε προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων και τεράστιες καταστροφές, ιδιαίτερα σε βάρος των φτωχότερων Αφροαμερικανών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους 26 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Λουιζιάνα(2021-09-10 00:00:00.0)
Θανατηφόρες πλημμύρες σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ(2021-09-03 00:00:00.0)
Μετρούν τις πληγές από την επέλαση του «Χάρβεϊ»...(2017-09-02 00:00:00.0)
Χωρίς τέλος ο εφιάλτης του τυφώνα «Χάρβεϊ»(2017-08-31 00:00:00.0)
Συμφέροντα και κέρδη πίσω από τις νέες πλημμύρες στη Λουιζιάνα(2016-08-20 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, σε απόγνωση χιλιάδες(2005-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ