Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Περπατάνε» τα ενδοαστικά πολιτικά παζάρια

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών παζαριών ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, N. Μαδούρο, και τη λεγόμενη «Ενωτική Πλατφόρμα» της αστικής αντιπολίτευσης, με βάση και το «μνημόνιο κατανόησης» που κατέληξαν στις 13 Αυγούστου, πραγματοποιείται αύριο νέα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στο Μεξικό. Ο διάλογος των δύο πλευρών γίνεται με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης της Νορβηγίας, με τη συνοδεία των κυβερνήσεων Ρωσίας και Ολλανδίας.

Στο μεταξύ, η αστική αντιπολίτευση, ένας συνασπισμός αντιδραστικών «συντηρητικών» και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ανάμεσά τους και ο αρχιπραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό (που είχε τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης) ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 21 Νοέμβρη.

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που θα πάει στο Μεξικό, πρόεδρος της Βουλής, Χόρχε Ροντρίγκες, χαρακτήρισε «επίτευγμα» την «επιστροφή της αντιπολίτευσης στον κοινοβουλευτικό δρόμο». Δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα του «ξεπαγώματος» των περιουσιακών στοιχείων της χώρας που παρακρατούνται στο εξωτερικό και της άρσης των κυρώσεων από ΗΠΑ - ΕΕ. Γίνεται λόγος για επιστροφή των αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται στην Τράπεζα της Αγγλίας και για τα έσοδα από τις θυγατρικές της εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι μόνο οι κυρώσεις έχουν κοστίσει πάνω από 30 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚ Βενεζουέλας έχει επισημάνει ότι η συμφωνία κυβέρνησης και αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που την έχει χαρακτηρίσει ως «συμφωνία των ελίτ», γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης ενάντια στον λαό, για να προχωρήσουν η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, η εκ των πραγμάτων δολαριοποίηση της οικονομίας, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η επιστροφή δημόσιων επιχειρήσεων και γης στους καπιταλιστές, μέσω συμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ