Συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι με το «βλέμμα» στη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές
Copyright 2021 The Associated |
Από τη χτεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο |
Στις δηλώσεις πριν από τη συνάντηση ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία της Ουκρανίας, στην εδαφική της ακεραιότητα και τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», απέναντι στη «ρωσική επιθετικότητα». Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στην «απειλή» του ρωσικού αγωγού και είπε ότι θέλει να ακούσει το «όραμα» του Μπάιντεν για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και το χρονοδιάγραμμα.
Σημαντικό μέρος των συνομιλιών και των επαφών αφορούσε τους «τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 εκατ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει επιπλέον αντιπυραυλικά συστήματα «Javelin» και άλλα «θανατηφόρα και μη όπλα».
Την Τρίτη ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Αντρέι Ταράν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Οστιν, υπέγραψαν στο Πεντάγωνο διακυβερνητική συμφωνία στον τομέα της έρευνας κι ανάπτυξης, καθώς και συμφωνία αναβάθμισης της Αμυντικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ουκρανίας.
Μεταξύ άλλων η διμερής στρατιωτική συμφωνία περιλαμβάνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, «προκειμένου να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις» από τη Ρωσία.
Σχετικά με τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένκσι είχε δηλώσει πως θα θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα της εμπλοκής των ΗΠΑ στο σχήμα της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) ή «σε διάφορα μοντέλα» διαπραγματεύσεων.
Οι δύο Πρόεδροι αναμενόταν επίσης να ανακοινώσουν επιχειρηματικές και διακρατικές συμπράξεις για την «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας» και γι' αυτόν τον σκοπό υπογράφτηκε την Τρίτη συμφωνία «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ - Ουκρανίας «για την Ενέργεια και το κλίμα».
Οπως προβλέπει και ο συμβιβασμός ΗΠΑ - Γερμανίας για το θέμα του «Nord Stream 2», σχεδιάζονται ευρωπαϊκές και αμερικανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, πυρηνικούς σταθμούς και άλλους τομείς, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του «Nord Stream 2», μετά την ολοκλήρωση του οποίου από την Ουκρανία θα διέρχεται λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, με οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ζελένσκι υπογράφτηκε ακόμη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ουκρανικής εθνικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» και της αμερικανικής «Westinghouse Electric» για την από κοινού κατασκευή μιας μονάδας του πυρηνικού σταθμού «Khmelnytskyi» πιλοτικά και άλλων τεσσάρων μονάδων στο μέλλον, συνολικής αξίας έως 30 δισ. δολαρίων.