Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνέχεια σε κινήσεις «αποκλιμάκωσης» με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Τις κινήσεις για «αποκλιμάκωση» στις σχέσεις του Ιράν με γειτονικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει η κυβέρνηση του Ιρανού νέου Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, στο φόντο των συνολικότερων παζαριών και ανακατατάξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωθυπουργό του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ. Εκτίμησε πως Ιράν και ΗΑΕ «μπορούν να κάνουν μεγάλα βήματα» στη διμερή συνεργασία και τη διπλωματία, προσθέτοντας πως οι ηγέτες των δύο χωρών είναι πρόθυμοι για θετικές σχέσεις και αδελφικούς δεσμούς.

Το ίδιο διάστημα ο Ιρανός πρέσβης στο Ιράκ, Ιράζ Μασζεντί, επιβεβαίωσε πως επίκειται και τέταρτος γύρος συνομιλιών Ιράν - Σαουδικής Αραβίας που θα πραγματοποιηθεί (πιθανώς στη Βαγδάτη) μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Ιράν. Ανέφερε πως στόχος των ιρανο-σαουδαραβικών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ιράκ είναι η μείωση των διμερών και περιφερειακών εντάσεων. Στις συνομιλίες Ιράν - Σαουδικής Αραβίας είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο Σαουδάραβας πρέσβης στο Ιράκ, Ραγίντ Κρίμλι, δηλώνοντας πως θα ήθελε από την Τεχεράνη «περισσότερα έργα παρά λόγια».

Παρεμβάσεις Γερμανίας - Γαλλίας για άμεση επιστροφή στη Βιέννη

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, Γερμανία και Γαλλία, με χτεσινές παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών τους, κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει τάχιστα στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες διεξάγονταν «έμμεσες» συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τους όρους μιας ενδεχόμενης επιστροφής της Ουάσιγκτον στη συμφωνία, διακόπηκαν λόγω των ιρανικών προεδρικών εκλογών της 18ης Ιούνη και τις διαδικασίες για τη συγκρότηση νέας ιρανικής κυβέρνησης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «επείγουσα» την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε «ανησυχία» για τα αντίμετρα που έχει πάρει το Ιράν μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία τον Μάη του 2018.

Παρόμοια θέση εξέφρασε νωρίτερα και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας παράλληλα πως το «παράθυρο ευκαιρίας» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δεν θα παραμείνει «ανοικτό επ' αόριστον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ