Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τεκμήριο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Εκθεση με θέμα «Πολιτική Γελοιογραφία» στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής

Από τις συμμετοχές στην έκθεση, των σκιτσογράφων του «Ρ», Κ. Γρηγοριάδη και Β. Παπαγεωργίου
Από τις συμμετοχές στην έκθεση, των σκιτσογράφων του «Ρ», Κ. Γρηγοριάδη και Β. Παπαγεωργίου
Κράμα τέχνης και κριτικού λόγου, με γραμμή νευρώδη, ακρίβεια και λιτότητα εκφραστικών μέσων, η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί σημαντικότατο τεκμήριο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Με τόλμη και χιούμορ, ο σκιτσογράφος καταγράφει, περιγράφει, αποκαλύπτει, σχολιάζει και καταγγέλλει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τις αδυναμίες, την ίδια την κοινωνία. Οι γελοιογράφοι με τα σκίτσα και τα σχέδιά τους, με λόγια ή χωρίς λόγια, παρατηρούν και σχολιάζουν πρόσωπα και γεγονότα της επικαιρότητας. Αν «μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις», τότε «μία πολιτική γελοιογραφία ισοδυναμεί με χίλια πολιτικά και κοινωνικά σχόλια».

Γνωστοί Ελληνες σκιτσογράφοι συμμετέχουν στην έκθεση «Πολιτική Γελοιογραφία», που οργανώνει και παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 29 γνωστών γελοιογράφων, οι οποίοι, με «όπλα» τους το χιούμορ, σχολιάζουν την πολιτική - ελληνική και διεθνή - πραγματικότητα, μέσα από τις σελίδες του αθηναϊκού ημερήσιου και κυριακάτικου Τύπου. Αναλύουν την πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα με τον προσωπικό τους μεγεθυντικό φακό και ασκούν άμεση και συχνά καυστική κριτική.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε ένα γελοιογράφο που άφησε εποχή, τον Μέντη Μποσταντζόγλου (1918-1995), γνωστό σε όλους ως Μποστ. Ο Μποστ με το πολύπλευρο ταλέντο του (ζωγράφος, γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας) και την κριτική ματιά του απέναντι στην ελληνική κοινωνία, σημάδεψε την πορεία της ελληνικής γελοιογραφίας. Στα σκίτσα του καλλιέργησε ένα προσωπικό ύφος έντεχνης λαϊκής τέχνης, αφομοιώνοντας πολλά στοιχεία από τον Καραγκιόζη, τον Θεόφιλο και τους ανώνυμους λαϊκούς ζωγράφους. Με μία πυκνή σύζευξη λόγου και σχεδίου, συνέθεσε τις φιγούρες του, με παραστατικό και μετωπικό τρόπο, σ' ένα χώρο δίχως προοπτική. Από τους οξύτερους σχολιαστές των πολιτικών δρώμενων της εποχής, ο Μποστ ήταν ο «πατέρας» των δημοφιλών ηρώων του «Μαμά Ελλάδα» και «Πιναλέοντα και Ανεργίτσα».


Στην έκθεση παρουσιάζεται, πιο αναλυτικά, τμήμα του έργου του Βασίλη Χριστοδούλου, ως προσπάθεια να τιμηθεί η μακρόχρονη προσφορά του στο πεδίο της ελληνικής γελοιογραφίας. Ο Β. Χριστοδούλου δημοσίευσε για πρώτη φορά σκίτσα του το 1948 και συνεχίζει ως τις μέρες μας να εργάζεται, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 140.000 δημοσιευμένες γελοιογραφίες.

Στην έκθεση, παρουσιάζουν έργα τους οι: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Κώστας Γρηγοριάδης, Γιάννης Δερμεντζόγλου, Πέτρος Ζερβός, Νίκος Ζήκος, Γιάννης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Διογένης Καμένος, Μιχάλης Κουντούρης, Αθανάσιος Κουτσαντάς, Κώστας Κουφογιώργος, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Σκουλάς, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης), Χρήστος Τολιάδης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ και Βασίλης Χριστοδούλου. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 12/3, λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ