Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Ζητήματα σοσιαλισμού - προβληματισμοί

«Συζήτηση για θέματα πολιτικής οικονομίας στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ»

Ενα βιβλίο από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», συμβολή στη μελέτη και έρευνα των αιτιών ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων

Το βιβλίο, με τίτλο «Συζήτηση για θέματα πολιτικής οικονομίας στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ» που αποτελεί μέρος της σειράς «Ζητήματα σοσιαλισμού - προβληματισμοί», εκδόθηκε με απόφαση του ΠΓ του ΚΚΕ. Αφορά στη συζήτηση για την οικονομία, που διεξήχθη στην ΕΣΣΔ, την περίοδο 1929 - 1930, με αφορμή την ευρεία αποδοχή του έργου του Ι. Ρούμπιν «Δοκίμια για τη θεωρία της αξίας του Μαρξ» και περιεχόμενο τις θέσεις, και τις συνέπειες των θέσεων του συγγραφέα, στη θεωρητική πολιτική οικονομία και την πρακτική.

Στην έκδοση περικλείονται τα βασικότερα άρθρα, που δημοσιεύτηκαν στο σοβιετικό περιοδικό οικονομικό και κομματικό Τύπο της εποχής και αφορούσαν τη συζήτηση σχετικά με το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας και τα όσα απορρέουν από τον ορισμό του αντικειμένου της επιστήμης αυτής. (Ενδεικτικά: τη διαλεκτική σχέση παραγωγής - παραγωγικών δυνάμεων, τη σχέση των μορφών της αξίας μεταξύ τους, επομένως και τη σχέση «κοινωνικού - υλικού», τη σχέση παραγωγής - ανταλλαγής, την έννοια του εμπορευματικού φετιχισμού, το μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών), όπως και ζητήματα κατανόησης της διαλεκτικής μεθόδου (τρόπος δράσης και μορφή εμφάνισης των νόμων της διαλεκτικής στα οικονομικά φαινόμενα).

Στην εισαγωγή των μεταφραστών γίνεται μια σύντομη περιγραφή των συνθηκών της περιόδου και μια αναφορά στις οικονομικές συζητήσεις, που είχαν προηγηθεί. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι δυο βασικές γραμμές αντιπαράθεσης με επικεφαλής, από τη μια, τον Ι. Ρούμπιν και, από την άλλη, τον Σ. Μπεσόνωφ. Η επιλογή και η παράθεση των άρθρων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να παρακολουθήσει με πληρότητα την ουσία και την εξέλιξή της. Από τη μελέτη του υλικού προκύπτει σειρά ποικίλων συμπερασμάτων. Η πρώτη ομάδα αφορά στην ίδια την αναγκαιότητα, αλλά και τους όρους διεξαγωγής μιας θεωρητικής συζήτησης σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η δεύτερη, το δύσβατο δρόμο, που ακολουθούσαν οι αναζητήσεις των Σοβιετικών επιστημόνων, μπροστά στην ανάγκη να τοποθετηθούν αποτελεσματικά στις επιταγές των επαναστατικών χρόνων. Η τρίτη, το υψηλό, και εν πολλοίς κληροδοτημένο από την τσαρική περίοδο, ακαδημαϊκό επίπεδο, που εκφραζόταν στο ύφος της πολεμικής και στην τεκμηρίωση της επιχειρηματολογίας. Η τέταρτη, τέλος, το θετικό, δημιουργικό ρόλο του κόμματος και των συλλογικών οργάνων της διανόησης, που, όταν η συζήτηση έφτασε στο τέρμα ή ακόμα και σε αδιέξοδο, αφομοίωσε τα χρήσιμα συμπεράσματά της και προσανατόλισε την έρευνα στα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου (σοσιαλιστική οικοδόμηση, εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα).

Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε αναγνώστες με φτωχές γνώσεις πολιτικής οικονομίας. Θα χρησιμεύσει σε όσους μελετούν την οικονομική ιστορία, τα ζητήματα σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τη θεωρητική πολιτική οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις βιβλιογραφικές αναφορές, αυτές γίνονται όλες στα πρωτότυπα ρώσικα κείμενα, τα οποία μεταφράζονται εκ νέου, ακόμα και για τα έργα που μεταφράστηκαν αργότερα στα ελληνικά (π.χ. Το Κεφάλαιο, έργα του Λένιν). Η προσπάθεια αυτή έγινε για να αποτυπωθούν οι έννοιες, κατά το δυνατόν, πλησιέστερα σε αυτό, που είχαν υπόψη τους οι συγγραφείς των άρθρων εκείνης της εποχής. Ο σύγχρονος αναγνώστης δε θα συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιπαραβολή των χωρίων.


Γιώργος ΜΑΓΓΑΝΑΣ
Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ