Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αποφασιστικά και αισιόδοξα για το μέλλον

Με οδηγό τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη νεολαία

Δημοσιεύονται σήμερα μαζί με το «Ρ» οι Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13 και 14 Μάη. Από σήμερα λοιπόν, σηματοδοτείται η έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου για την ΚΝΕ, που η Οργάνωση αισιοδοξεί ότι θα είναι πλούσια σε συζήτηση και σε δράση για τα προβλήματα της νέας γενιάς και για την ισχυροποίηση της ίδιας της ΚΝΕ.

Το σύνθημα του 9ου Συνεδρίου είναι «ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη Νεολαία, για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό». Πρόκειται για ένα σύνθημα που σηματοδοτεί ακριβώς το βασικό θέμα του Συνεδρίου, δηλαδή το πώς θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η ΚΝΕ, αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό ρόλο της, ως νεολαία του ΚΚΕ, που συμβάλλει στην οικοδόμηση του Μετώπου, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Κάτω από αυτό το πρίσμα, λοιπόν, οι Θέσεις του ΚΣ για το Συνέδριο της Οργάνωσης εξετάζουν τις εξελίξεις στη ζωή και τα προβλήματα της νεολαίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, τη δράση των άλλων κομμάτων και πολιτικών νεολαιών, αλλά και τη δράση της ίδιας της ΚΝΕ στη νεολαία και το κίνημά της. Κάτω από το ίδιο πρίσμα, φυσικά, επισημαίνονται και τα καθήκοντα της ΚΝΕ για τα επόμενα χρόνια, έως το 10ο συνέδριο της Οργάνωσης.

Καθοριστική η συμβολή του Κόμματος

Το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης πραγματοποιείται μετά το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Οπλισμένη με τις αποφάσεις αυτών των σημαντικών σωμάτων, η ΚΝΕ μπαίνει με μεγαλύτερη ωριμότητα στη συζήτηση μπροστά στο Συνέδριό της, αξιοποιεί δημιουργικά στο ίδιο το κείμενο των Θέσεων, το πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και πάλης για τα προβλήματα της νέας γενιάς που αποφάσισε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ.


Ταυτόχρονα, το Συνέδριο της ΚΝΕ βρίσκεται επίσης στο κέντρο της προσοχής του ΚΚΕ, που με τη Συνδιάσκεψη του έθεσε σημαντικούς στόχους για τη δουλιά του στη νεολαία και για την αποτελεσματική στήριξη της ΚΝΕ. Θυμίζουμε ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη «να κατανοηθεί από όλα τα καθοδηγητικά όργανα, ξεκινώντας από την ΚΕ έως την ΚΟΒ, ότι τα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας και του κινήματός της είναι ευθύνη πριν απ' όλα του Κόμματος. Οσο πιο υπεύθυνο γίνεται το ΚΚΕ απέναντι στη νεολαία και τα προβλήματά της, τόσο πιο ικανό και αποτελεσματικό θα γίνεται στην ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ, στη δημιουργία προϋποθέσεων να παίξει αυτή το δικό της υπεύθυνο πρωτοπόρο ρόλο. Η ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, είναι απολύτως αναγκαία. Καμία άλλη νεολαιίστικη οργάνωση, όσο μαζική και ριζοσπαστική και να είναι, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει ή να την υποκαταστήσει».

Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται κατανοητό ότι η ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ προς την ΚΝΕ είναι πολύτιμος αρωγός στην πορεία της Οργάνωσης προς το Συνέδριο και παραπέρα, στην πορεία αφομοίωσης και υλοποίησης των αποφάσεων που θα πάρει το Συνέδριο από όλο το δυναμικό της ΚΝΕ. Εξάλλου, όταν βασικό μέλημα του Συνεδρίου είναι πώς η ΚΝΕ «θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο ρόλο της ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, ως νεολαία του ΚΚΕ», σημαίνει για το ίδιο το ΚΚΕ τη συστηματική βοήθεια και συμβολή στη δουλειά της ΚΝΕ για το Συνέδριο της και την ουσιαστική στήριξη ώστε οι αποφάσεις του Συνεδρίου να δώσουν αποφασιστική ώθηση στην ΚΝίτικη ζωή και δράση, προκειμένου η ΚΝΕ να συμβάλλει στη διάδοση και εκλαϊκευση της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ, της πολιτικής του πρότασης για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Να συμβάλλει, ώστε να κερδίζονται όλο και πιο πολλοί νέοι και νέες με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, να γνωρίσουν την αλήθεια για την Ιστορία του Κόμματος, και του λαϊκού κινήματος, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα.

Απευθύνεται πλατιά στη νεολαία

Τόσο οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στη ζωή και στο κίνημα της νεολαίας, όσο και τα καθήκοντα που θέτει η ΚΝΕ στην εαυτό της μέσα στο κείμενο των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, είναι επίσης θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, πολύ πλατύτερα από τις οργανωμένες δυνάμεις της ΚΝΕ. Γι' αυτό και ξεκινώντας από τη σημερινή πανεξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, οι Κομμουνιστές, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες διαδίδουν το κείμενο των Θέσεων σε νέους και νέες, πρώτ'απ'όλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, που συναντήθηκαν μαζί τους στους δρόμους του αγώνα, που προβληματίζονται και αγωνιούν για τη σημερινή κατάσταση και το μέλλον τους, αλλά και στις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τα παιδιά τους.

Η ΚΝΕ απευθύνεται στους νέους όχι μόνο για να φτάσουν σε μεγάλες μάζες της νέας γενιάς οι θέσεις της, αλλά και για να αφουγκραστεί και να εντάξει δημιουργικά στη δράση της τις αγωνίες, τη γενικότερη γνώμη τους, τις επιμέρους απόψεις τους, την κριτική, τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις τους. Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσης θα μπουν σε δημόσιο διάλογο, τόσο στους χώρους όπου ζει και δραστηριοποιείται η νέα γενιά και η ΚΝΕ, όσο και μέσα στις σελίδες του «Οδηγητή» και την ηλεκτρονική διεύθυνση της ΚΝΕ.

Αυτό το άνοιγμα της Οργάνωσης και το αντικείμενο τη συζήτησης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη νέα γενιά συνολικά, σε μια περίοδο που το νεολαιίστικο κίνημα βρίσκεται σε ύφεση, η οποία θα ξεπερνιέται παράλληλα με την ενδυνάμωση της ΚΝΕ. Και έχει σημασία ότι μετρώντας τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ από το 1991 μέχρι σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, οδεύει προς το 9ο Συνέδριό της με αισιοδοξία και σιγουριά, αφού «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ