Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Ορισμένα ζητήματα διαπάλης μπροστά στις εκλογές του 2006

Τελευταίο μέρος

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προχωρώντας προς τις Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές του 2006, το κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό και τους εργατοϋπαλλήλους περιλαμβάνει τη λογική της συσπείρωσης και της αντεπίθεσης για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι κάλεσμα στήριξης και υπερψήφισης της γενικότερης και πολιτικής δράσης του ΚΚΕ ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα του για τη συνολική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πάλη για ριζικές αλλαγές στο συσχετισμό σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να μπει στην ημερήσια διάταξη η πάλη για την εξουσία.

Η ενίσχυση των δυνάμεων που στηρίζονται από το ΚΚΕ στους Δήμους και στις Νομαρχίες θα συμβάλει στην ενίσχυση των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Αυτοί οι εκλεγμένοι στηρίζουν τους αγώνες, τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Οσοι περισσότεροι εκλεγούν, τόσο περισσότερα στηρίγματα, άρα και μεγαλύτερη ενίσχυση, θα έχει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, σε όλα τα μέτωπα πάλης ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της άρχουσας τάξης της χώρας. Θα έχουν έναν ακόμη σύμμαχο στην πάλη, αφού αυτοί οι εκλεγμένοι θα είναι στην αντίπερα όχθη από την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Περισσότεροι εκλεγμένοι από τους συνδυασμούς αυτούς σημαίνει λιγότεροι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, λιγότεροι εκφραστές των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, λιγότεροι φορομπήχτες. Σημαίνει περισσότεροι αγωνιστές, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στους δήμους και στις νομαρχίες, που παλεύουν για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά κλπ.

Παλεύουμε για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, αντιπαρατίθενται ενεργητικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και δράσης τους. Ενάντια στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία, στον «τρομονόμο», στην απαγόρευση διαδηλώσεων, στην κρατική καταστολή, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Οι κομμουνιστές παρέχουν τις εγγυήσεις ότι μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα και να οργανώσουν τον αγώνα με επίκεντρο τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, δημοκρατικά αιτήματα του λαού, να αναδείξουν τις αιτίες και το δρόμο επίλυσής τους. Ο αγώνας αυτός αναπτύσσεται σε κάθε Κοινότητα, Δήμο και Νομαρχία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλιάς. Θα ενώνει, θα συντονίζει και θα συσπειρώνει σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης.

Οι κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι μαζί τους παλεύουν από κάθε θέση και στην ΤΑ γι' αυτό και πάντα βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη με τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και κατάγγειλαν τις κοινές αποφάσεις τους στα όργανα της ΤΑ.

Υπάρχει πείρα του λαού από τη δράση του ΚΚΕ γενικά και τοπικά, ανάλογα και με τις δυνάμεις που σε κάθε χώρο είχαμε και έχουμε έως τώρα. Με τη δράση τους κατάφεραν να κάνουν σημαντικό έργο με κύριο κριτήριο τι συμφέρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Με τη στάση τους καλλιέργησαν συνειδήσεις για τις δυνατότητες της λαϊκής πάλης, αλλά και «ανάγκασαν» και άλλους εκλεγμένους να τηρήσουν μια διαφορετική στάση από αυτήν της υποταγής και του συμβιβασμού.

Οι κομμουνιστές γνωρίζουν το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ στο αστικό σύστημα. Δεν έχουν αυταπάτες ότι η ΤΑ μπορεί να γίνει νησίδα στη λαίλαπα του καπιταλισμού. Ο χαρακτήρας της ΤΑ καθορίζεται από την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου πάνω στο συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, που φέρνει την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, σε συνθήκες που δυναμώνει η ταξική εκμετάλλευση. Οι κομμουνιστές και όσοι συνεργάζονται μαζί τους παλεύουν για την ανατροπή των αιτίων που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα. Για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ που αντιπαλεύει τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Στην πορεία της πάλης του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αντίστασης, ώστε να αποτρέπονται όσο είναι δυνατό χειρότερες εξελίξεις, θα διεκδικήσει λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα, θα συνενώσει τις κοινωνικές και πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που θα προκύψουν από τις αλλαγές συσχετισμού δύναμης και τις ανακατατάξεις που θα φέρει η ανερχόμενη ταξική πάλη, ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την κατάκτηση της ριζικής αλλαγής, δηλαδή της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας. Οι κομμουνιστές συνεργάζονται από κοινού και στηρίζονται για θετικές εξελίξεις, σε όλους αυτούς που αρνούνται την υποταγή, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, φαινόμενα αναπόσπαστα με τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η ιμπεριαλιστική στρατηγική.

Η παρουσία των κομμουνιστών, των φίλων και συνεργαζομένων στα αιρετά όργανα (Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια) εξασφαλίζει την ενεργητική, μαχητική υπεράσπιση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών σε συνεργασία με τα κινήματα.

Στην περίπτωση και δυνατότητα ανάδειξης ενός αγωνιστικού συνδυασμού σε πλειοψηφία σε Δημοτικό ή Νομαρχιακό Συμβούλιο: Η δράση αναπτύσσεται σε ασυμφιλίωτη ανταγωνιστική κατεύθυνση προς το υπάρχον πλαίσιο και τις υπαγορεύσεις της Περιφέρειας και της κυβέρνησης.

Παίρνει πρωτοβουλίες αμφισβήτησης, εναντίωσης και ανυπακοής στα ευρωενωσιακά κριτήρια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, τις συγκαλυμμένες με τα συνθήματα της επιχειρηματικότητας - ανταγωνιστικότητας - ανταποδοτικότητας.

Γίνεται μετερίζι πάλης και στήριξης του μαζικού πολιτικού κινήματος της περιοχής.

  • Αναδημοσιεύεται από άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση τεύχος 5 του 2005.

Του Νίκου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*Του Νίκου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
*Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου είναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ