Παρασκευή 6 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ποίηση» της καθημερινότητας

Στη ζωγραφική δημιουργία του Ανδρέα Βουρλούμη (1910 - 1999)αφιερώνεται η έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας στο Πολιτιστικό του Κέντρο στην Πάτρα. Με γενικό τίτλο «Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου», περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από την 75χρονη, περίπου, εικαστική του πορεία. Δεκάδες έργα, που τα περισσότερα σχετίζονται με την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη: η θέα από το σπίτι του, το εργαστήριό του, προσωπογραφίες φίλων ή συγγενών, αγαπημένα τοπία.

Ο Ανδρέας Βουρλούμης γεννήθηκε στην Πάτρα. Από μικρός εκδήλωσε μεγάλη έφεση στη ζωγραφική. Ο «Πληγωμένος Γαλάτης», που φιλοτέχνησε δεκάχρονος, όπως και η πληθώρα σκίτσων του, άναψαν το «πράσινο φως» για την εικαστική του ενασχόληση, μαθητεύοντας κοντά στον Γάλλο ζωγράφο Αντουάν Πικ. Από αγάπη για τη ζωγραφική ο Α. Βουρλούμης εγκατέλειψε τις σπουδές του στη χημεία. Το 1933 και '34 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μελετούσε τα σχέδια του Ντίρερ και τα λάδια του Ρέμπραντ, ανακαλύπτοντας και το έργο του Σεζάν. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συνδέθηκε με φωτισμένους καλλιτέχνες της εποχής του (Γιάννη Παππά, Γιάννη Τσαρούχη, Φώτη Κόντογλου)...

Ο Α. Βουρλούμης υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός, καλύπτοντας μια ποικιλία τεχνικών (μολύβια, ακουαρέλες, παστέλ, αυγοτέμπερες, λάδια) και θεμάτων. Το εκφραστικό του ιδίωμα επέμεινε στην παραστατικότητα. Αλλά η ζωγραφική του, αν και παραστατική, δεν είναι αφηγηματική. Ο «κόσμος» του καλλιτέχνη είναι εκείνος των ταπεινών αντικειμένων και οικείων μορφών: σπίτια με απλωμένα ρούχα, ένας δρόμος αθηναϊκός, μια αυλόπορτα, ένας κήπος στην Αίγινα, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του, ξεθωριασμένοι τοίχοι σπιτιών, μια παρέα πλανόδιων μουσικών, πορτρέτα φίλων ή μελών της οικογένειάς του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12/2.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ