Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ στο Αντικομμουνιστικό μνημόνιο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι η Ευρώπη - πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, άλλο η ΕΕ ως Οργανισμός και άλλο η Ευρώπη των λαών - έχει φροντίσει κατά καιρούς να δείξει τι κρύβεται κάτω από το προσωπείο της. Εχει δείξει για παράδειγμα ότι είναι υπέρμαχος του πλούτου και της δύναμης των ολίγων και των ισχυρών, αδιαφορώντας για την πλατιά μάζα των φτωχών και των άνεργων πολιτών της Ευρώπης. Εχει δείξει την ασέβειά της για τα προσωπικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων, στο όνομα δήθεν της ασφάλειάς των.

Τώρα, όμως, αποκαλύπτεται με έναν ακόμα πιο έντονο τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, με το μνημόνιο που πρόσφατα κυκλοφόρησε, προτείνεται η ανάληψη ενός αγώνα κατά της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ενός αγώνα που θυμίζει διώξεις ακραίες του παρελθόντος, διώξεις που αποτελούν στίγματα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Είναι εξωφρενικό πράγματι, να παραλληλίζεται η κομμουνιστική ιδεολογία με το ναζισμό και να προτείνεται - όπως στήθηκε ένα δικαστήριο για την καταδίκη του ναζισμού - να πρέπει να στηθεί ένα δικαστήριο για τη δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Είναι εξωφρενικό να κατηγορείται η κομμουνιστική ιδεολογία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν τα μεγαλύτερα κράτη της ΕΕ και όχι μόνο, έλαβαν μέρος στον πόλεμο κατά του Ιράκ και συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, καταπατώντας ελευθερίες ενός ολόκληρου λαού. Αλλά ο πραγματικός λόγος για τη σύνταξη και την κατάρτιση αυτού του μνημονίου είναι, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 της εισαγωγής του μνημονίου αυτού, ο φόβος ότι οι αξίες της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όπως η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη εξακολουθούν να ελκύουν, να ασκούν γοητεία σε πολιτικούς και γενικότερα σε ανθρώπους. Είναι ο φόβος, όπως αναφέρεται λίγο παρακάτω στο άρθρο 9, ότι εξακολουθούν στον κόσμο να υπάρχουν κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Σε μας εναπόκειται να αντισταθούμε σε αυτή τη δίωξη, η οποία προτείνεται μέσα στο μνημόνιο αυτό. Και αυτή η αντίσταση θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί τώρα διακυβεύεται η αξία του ανθρώπου, το υπέρτατο δικαίωμά του να επιλέγει τις ιδέες βάσει των οποίων αποφασίζει να ζήσει.

Θα πρέπει η αντίσταση και η αντίδραση των λαών να είναι μαζική, να μην περιοριστούν μόνο σε ευχολόγια και σε προφορικές διακηρύξεις, αλλά να κατέβουμε στο δρόμο να διακηρύξουμε την αντίστασή μας, σε κάτι το οποίο στρέφεται εναντίον όλης της ανθρωπότητας. Γιατί σήμερα είναι η κομμουνιστική ιδεολογία, αύριο δε θα ξέρουμε ποιος είναι. Η δίωξη ιδεών είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει στον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ