Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΟΧΙ στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Να απαιτήσουν μαζί την καταδίκη του πρόσφατου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ακύρωσή του στην πράξη, καλεί τις μαζικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, κάθε δημοκράτη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Επίσης να αγωνιστούν για την κατάργηση όλων των αντικομμουνιστικών νόμων και διώξεων στην ΕΕ, όπως και για το σεβασμό των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών που ζουν σ' αυτή.

Με αφορμή την 50ή επέτειο των γεγονότων του 1956 στην Ουγγαρία, παρουσιάστηκε την Τρίτη 24 Οκτώβρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε μόλις 2 μέρες μετά, ένα απαράδεκτο, ανιστόρητο και επικίνδυνο κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων που αντιγράφει επί της ουσίας το περιεχόμενο του γνωστού αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο συνάντησε τη γενική κατακραυγή και στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει: «Το εν λόγω ψήφισμα απευθύνει έκκληση για "καταδίκη της κομμουνιστικής ιδεολογίας", συνιστά μια γενικευμένη επίθεση, ένα έξαλλο και αντιδημοκρατικό κήρυγμα αποκήρυξης και "καταδίκης της κομμουνιστικής ιδεολογίας" και των "εγκλημάτων του κομμουνισμού" και κατ' επέκταση δίωξη ανθρώπων, πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων που εμφορούνται από αυτή την ιδεολογία. Προτείνει μάλιστα τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεκμηρίωσης στα κράτη - μέλη σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ετσι το ψήφισμα επιχειρεί να καθιερώσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ζητώντας από "τη δημοκρατική κοινότητα να απορρίψει απερίφραστα την καταπιεστική και αντιδημοκρατική κομμουνιστική ιδεολογία και να υποστηρίζει τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, να υιοθετήσει σθεναρή στάση οποτεδήποτε αυτά παραβιάζονται". Και τούτο όταν στην ΕΕ λαμβάνονται συνεχώς, με διάφορα προσχήματα, μέτρα δραστικού περιορισμού των θεμελιωδών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (τρομονόμοι, Σένγκεν, χαφιεδοκάμερες κλπ.)».

Η «Συσπείρωση» χαρακτηρίζει λυπηρό και επικίνδυνο για την πολιτική ζωή της χώρας μας το γεγονός, ότι το ψήφισμα αυτό υπερψηφίστηκε από τις ευρωκοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν οι βουλευτές των κομμάτων αυτών είχαν κρατήσει ακριβώς αντίθετη στάση λίγους μήνες πριν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέναντι στο γνωστό αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Υπογραμμίζει ότι την κύρια ευθύνη για την υπερψήφιση αυτού του κειμένου φέρουν οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων.

Υπάρχει ωστόσο - συμπληρώνει - δυνατότητα καταψήφισης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου αυτού του κειμένου που τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα κρίνονται από τους ίδιους τους λαούς σε κάθε χώρα. Σε κάθε περίπτωση η αντικομμουνιστική σταυροφορία που επιχειρείται - και με το παραπάνω ψήφισμα - προδιαγράφει νέα ένταση των επιθέσεων ενάντια στα δικαιώματα των λαών», αναφέρει.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές. Υπενθυμίζει ότι η ιστορία διδάσκει πως πάντα οι διωγμοί κατά των κομμουνιστών και της ιδεολογίας τους, αποτέλεσαν τον προπομπό γενικευμένων διωγμών εναντίον κάθε προοδευτικού ανθρώπου, οργάνωσης και ιδέας. Ηταν η «πρώτη πράξη» επιβολής φασιστικών, νεοταξίτικων σήμερα, καθεστώτων και ιδεολογίας.

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι και σήμερα, τέτοια επικίνδυνα ψηφίσματα βρίσκουν την έκφρασή τους σε συγκεκριμένες πρακτικές σε χώρες-μέλη της ΕΕ όπως να τίθεται εκτός νόμου η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, και στις βαλτικές χώρες (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), να διώκονται οι κομμουνιστές, τα κόμματά τους και οι βετεράνοι του αντιναζιστικού αγώνα, να γκρεμίζονται μνημεία της αντιφασιστικής νίκης, να ανεγείρονται μνημεία προς τιμή των Ες - Ες και άλλων συνεργατών των χιτλεροφασιστών που παρελαύνουν σαν ήρωες (!), στην Ουγγαρία διώκονται τα σύμβολα των κομμουνιστών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ