Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Διεκδικούμε συμμαχίες και ψήφους που θα τεθούν στην υπηρεσία του λαού

Σε Συνέντευξη Τύπου και σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καρδίτσα μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
Στην Καρδίτσα βρέθηκε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του ΚΚΕ έδωσε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και το απόγευμα μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση του Κόμματος. Στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε, κύρια, στις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις διεργασίες που γίνονται μέσα στο λαό, σημείωσε πως «το καινούριο που θα θέλαμε σήμερα να ξεχωρίσουμε από το σύνολο των εξελίξεων και να χρωματίσουμε ως ένα αισιόδοξο και ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το εξής.

Πλατιά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα από τη νεολαία, αργά και βασανιστικά, συνειδητοποιούν μέσα από τη σκληρή ζωή και την πείρα τους ότι το μέλλον τους δε βρίσκεται ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Συνειδητοποιούν καλύτερα ότι από τα πάνω τα πράγματα είναι προκαθορισμένα και δε μεταβάλλονται. Δοκίμασαν για χρόνια τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δοκιμάζουν τώρα και τη ΝΔ ως κυβέρνηση. Οι ισχυροί του πλούτου γίνονται πιο ισχυροί και ο λαός φτωχότερος την ίδια στιγμή που ο συνολικός πλούτος αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει είτε είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είτε είναι η ΝΔ.

Αντιλαμβάνονται σήμερα καλύτερα τις αλήθειες που για χρόνια το ΚΚΕ προβάλλει, συμφωνούν ή προσεγγίζουν τις θέσεις του.

Το κυριότερο: Δυναμώνει η βασική αντίληψη που πιστεύει και προβάλλει το ΚΚΕ ότι θετικές αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν μόνο από τα κάτω, από τον ίδιο το λαό. Οτι η δύναμη των θετικών αλλαγών για τους εργαζόμενους βρίσκεται στα δικά τους χέρια.

Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η οριστική εγκατάλειψη αυτών των κομμάτων. Η τάση αυτή είναι ισχυρή. Είναι στα χέρια του λαού να αποκτήσει δυναμική. Οι προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Η συνεργασία με το ΚΚΕ είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση αυτού του βήματος.

Η ολοκλήρωση αυτής της εξέλιξης είναι η οργάνωση των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά σ' ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει για λογαριασμό του όλη την εξουσία, αφαιρώντας από τους λίγους και τη δύναμη και τα μέσα να εκμεταλλεύονται και να καταληστεύουν την πλειοψηφία του λαού.

Στο δρόμο αυτό έχουμε ήδη μπει και θα προχωρήσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι».

Για τα ζητήματα διαπλοκής που κυριαρχούν στη δημοσιότητα, τόνισε:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει έναν καυγά για το ποιος ευνόησε λιγότερο ή περισσότερο τη διαφθορά, τη διαπλοκή. Ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο αναξιόπιστος. Θα δούμε πολλά ακόμα.

Και τα δυο κόμματα κρύβουν το πραγματικό γεγονός.

Το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο έχει συγκεντρώσει στα χέρια του τεράστια δύναμη, δεν μπορεί να διασφαλίσει την εξουσία του, τα κέρδη του, αν δεν έχει στην υπηρεσία του όχι μόνο κόμματα, αλλά και έναν πολύ μεγάλο κύκλο ανθρώπων. Δε θα μπορούσε να σταθεί στην εξουσία, αν δεν είχε στην υπηρεσία του ένα ολόκληρο σώμα συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, δημάρχων, νομαρχών, δημοσίων υπαλλήλων.

Ολα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια είναι το ελάχιστο. Το βάθος της διαπλοκής και διαφθοράς είναι πολύ βαθύ. Και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ως τα μπούνια χωμένοι σε αυτή τη βρωμιά.

Εχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό της πολιτικής ζωής.

Αυτό το πρόβλημα δε λύνεται με ευχέλαια, αλλά με το σπαθί που κρατάει ο εργαζόμενος λαός στα χέρια του».

Φοβούνται μήπως φύγει ο κόσμος από το μαντρί

Στη συγκέντρωση με θέμα τις ερχόμενες τοπικές εκλογές, που διοργάνωσε χτες βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, στην αίθουσα της ΤΕΔΚ του νομού, ο Δ. Γόντικας, αναφερόμενος στη σημασία των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, τόνισε:

«Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Πάντα είχαν βέβαια πολιτική σημασία. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει αυτές τις εκλογές να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες; Σε αυτές τις εκλογές, έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες, ένα υπολογίσιμο τμήμα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών να χειραφετηθούν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να στραφούν σε πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις. Με δυο λόγια, με αφετηρία τις Δημοτικές εκλογές, να ξεκινήσει μια διαδικασία βαθύτερων και ουσιαστικότερων αλλαγών στους συσχετισμούς δύναμης».

Και υπογράμμισε:

«Μέσα σε αυτό το κλίμα και τα δυο κόμματα, αλλά και γενικότερα τα διάφορα κέντρα εξουσίας αντιλαμβάνονται έναν υπαρκτό σοβαρό κίνδυνο για τα συμφέροντά τους. Τον κίνδυνο εργατικές και λαϊκές δυνάμεις και κυρίως η νεολαία που πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά τις πολιτικές τους, να τους γυρίσουν την πλάτη και να αναζητήσουν διέξοδο σε πιο ριζοσπαστικές κατευθύνσεις. Στη γραμμή του ΚΚΕ. Από την άποψη αυτή οι δυνάμεις αυτές θα δοκιμάσουν όλα τα δυνατά μέσα για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών. Η άρχουσα τάξη δεν ανησυχεί καθόλου αν ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ ή αντίθετα. Να μη φύγει ο κόσμος από το μαντρί, αυτό είναι το πρόβλημά τους».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εχθροί του λαού

Οσον αφορά στο Νομό Καρδίτσας σημείωσε: «Εδώ στο Νόμο της Καρδίτσας όλα τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε σε κοινούς αγώνες με χιλιάδες οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εργάτες, αγρότες, γυναίκες και νέους. Αυτή η πείρα, οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν μέσα σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να μετασχηματιστούν σε πολιτικό δεσμό. Σε συνεργασία με το ΚΚΕ να δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Με τους οπαδούς και ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων μάς δένουν πολλά, μας ενώνει το μέλλον. Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα αυτά, με την πολιτική τους δεν υπάρχει τίποτα κοινό. Είναι εχθροί του λαού, είναι το πρόσωπο της βαρβαρότητας σε πολιτικό επίπεδο.

Το μέτωπο με αυτές τις δυνάμεις πρέπει να είναι τόσο ισχυρό όσο σκληρή και αδίστακτη είναι η πολιτική τους απέναντι στην εργατική και λαϊκή οικογένεια. Σήμερα ειδικά οποιαδήποτε συνεργασία είτε άμεση είτε έμμεση με τα κόμματα αυτά θα σήμαινε απεμπόληση των συμφερόντων του λαού για μια θέση στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια».

Καταλήγοντας, ο Δ. Γόντικας επισήμανε: «Για το ΚΚΕ η κατάκτηση θέσεων στους Δήμους και τις Νομαρχίες δεν είναι αυτοσκοπός. Δε μας συγκινεί η καρέκλα. Αν αυτός ήταν ο σκοπός μας, θα ακολουθούσαμε άλλη πολιτική. Θα κάναμε αυτό που κάνει ο ΣΥΝ, θα ακολουθούσαμε το δρόμο της συναλλαγής και των συμμαχιών χωρίς αρχές.

Το ΚΚΕ παλεύει και για συμμαχίες και κατάκτηση νέων θέσεων, για να οργανώσει παντού την αντίσταση του λαού, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, παλεύει για να δυναμώσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, το κίνημα της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, για όλα τα προβλήματα που τους βασανίζουν. Διεκδικούμε συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού.

Απορρίπτουμε τη συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ούτε άμεση ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

Τα κόμματα αυτά διεκδικούν τους Δήμους και τις Νομαρχίες όχι για να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για να μπορούν να κυβερνούν για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων, για να έχουν εκλογική πελατεία».

Στη συγκέντρωση, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καρδίτσας Χρήστος Τέγος και Μητρόπολης Γ. Γιοβάνης, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας Μ. Κύπρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποστόλης Πίτσαβος, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι της περιοχής. Επίσης, ο Β. Μπούτας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Ν. Λυρίτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, αντιπροσωπείες των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, πολλοί συνδικαλιστές σωματείων και αγροτικών συλλόγων, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κι άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Γ. Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και ο Τάκης Λιατύφης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ομιλία του Δ. Γόντικα ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις που κατατέθηκαν καθώς και προβληματισμούς που τέθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ