Κυβερνητικές δεσμεύσεις για σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2008. Ερχονται νέες φοροεπιδρομές και μεγαλύτερος σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών
Από μια απλή ανάγνωση των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, προκύπτει ότι ως στόχος πλέον τίθεται η κατάρτιση σχεδόν ισοσκελισμένων (ίσες χρεώσεις και πιστώσεις) προϋπολογισμών, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με νέα άγρια φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, με νέα καρατόμηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και με συνέχιση της πολιτικής των... μεταρρυθμίσεων, που αγγίζουν τον πυρήνα πλέον των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Με άλλα λόγια η αντιλαϊκή επίθεση το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί. Επίθεση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ετσι ο Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στις... προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν και σε μεταφορά θέσεων εργασίας, στο ΕΚΟΦΙΝ εκτιμήθηκε «ότι χρειάζεται να προχωρήσουν με καλύτερους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές και το κράτος...».
Θετική ήταν στην ουσία η θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις βρετανικές προτάσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007 - 2013. Οπως ανέφερε ο υπουργός, «με επιφυλακτικότητα υποδεχτήκαμε αυτές τις προτάσεις, όχι με πλήρη άρνηση», ισχυριζόμενος ότι για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία ο χρονος στον οποίο θα υπάρξει συμφωνία. Για το θέμα του καθεστώτος ΦΠΑ που συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ ανέφερε ότι εξαιρέσεις που ισχύουν για την Ελλάδα δεν κινδυνεύουν, καθώς και ότι η συζήτηση αφορά την προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ από τον υψηλό στο χαμηλό, για μια σειρά υπηρεσίες που αφορούν: τις μικρές επισκευές ποδηλάτων, υποδημάτων, δερμάτινων ειδών, ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης, ανακαίνιση και επισκευή ιδιωτικών κατοικιών, καθαρισμό υαλοπινάκων, κατ' οίκον φροντίδα κλπ.
Τέλος, ο Γ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε και τυπικά ότι η ελληνική κυβέρνηση, έκανε πλήρως αποδεκτές τις θέσεις της ΕΕ για το θέμα της «τιτλοποίησης» των εσόδων στους προϋπολογισμούς του 2005 και 2006, η οποία πλέον δεν υφίσταται. Σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να απαντήσει ότι «το θέμα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών, έχει τελειώσει...». Στην περίπτωση όμως κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν εγκρίνει τα έκτακτα προσωρινά έσοδα που υπάρχουν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006, ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνθηκε του... εθνικού δικαίου, δηλώνοντας ότι «άλλο η εθνική νομοθεσία και άλλο η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο προϋπολογισμός είναι ένα κείμενο νομικό που αφορά την Ελλάδα». Για να προσθέσει ότι ακόμα και σε περίπτωση διαφωνιών με την ΕΕ, ο προϋπολογισμός δεν ακυρώνεται.