Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Δεν έχει ποιοτικό πριμ για τους μικρούς

Ακόμα ένα μέτρο ενίσχυσης των μεγαλοπαραγωγών και των μεγαλοεπιχειρηματιών

Εκτός ποιοτικού πριμ βγάζει η κυβέρνηση τους μικρούς αιγοπροβατοτρόφους στα πλαίσια της προσαρμογής που επιβάλλουν οι σχεδιασμοί της νέας ΚΑΠ. Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση θα χορηγείται το ποιοτικό παρακράτημα της νέας ΚΑΠ (άρθρο 69 του κοινοτικού κανονισμού 1782/03) στους αιγοπροβατοτρόφους που παραδίδουν 10 τόνους αιγοπρόβειο γάλα το χρόνο για τις πεδινές περιοχές της χώρας και 8 τόνους για τις ορεινές και νησιωτικές, ενώ θα πρέπει να πληρούνται επίσης και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις, που κατά βάση αποκλείουν τους μικρούς παραγωγούς.

Το ποιοτικό παρακράτημα είναι το 5% της ενιαίας ενίσχυσης για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που θα πληρώνουν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι από το 2006 και όπως αποφάσισε η κυβέρνηση θα δίνεται υπό όρους στο αιγοπρόβειο γάλα. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί θα πρέπει: Να τηρούν μητρώο της εκμετάλλευσής τους, να παραδίδουν το γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας, το γάλα να έχει συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και μικροβιακό φορτίο και να υποβάλουν αίτηση για την είσπραξη του παρακρατήματος μαζί με το έντυπο της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης μέχρι τις 15 Μάη κάθε χρόνο. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση.

Οπως εκτιμάται το ποσό που θα παρακρατείται και στη συνέχεια θα δίνεται ως ποιοτικό πριμ στο αιγοπρόβειο γάλα θα είναι 12 με 13 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια συνολική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα κυμαίνεται γύρω στους 1.100.000 τόνους (650.000 πρόβειο και 450.000 γίδινο). Αυτό που επίσης εκτιμάται είναι ότι το 40% ίσως και παραπάνω των αιγοπροβατοτρόφων θα αποκλειστούν του πριμ γιατί εκτός από το όριο των κιλών θα υπάρχει και όριο ζώων. Δηλαδή, αν στις πεδινές περιοχές τα κοπάδια είναι κάτω από 67 ζώα και στις ορεινές και μειονεκτικές κάτω από 53 ζώα δε θα δικαιούνται οι παραγωγοί το ποιοτικό πριμ για το αιγοπρόβειο γάλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ