Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ολο και περισσότεροι υπό διωγμό

Αύξηση των συλλήψεων μεταναστών στη χώρα μας αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Οπως ανακοινώθηκε χτες σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων το «οκτάμηνο 2004 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο και παραμονή 25.393 αλλοδαποί, ενώ το οκτάμηνο 2005, 40.933, ήτοι αύξηση 61,2%». Η ημερίδα είχε θέμα: «Αντιρατσιστικός χάρτης στην Αστυνομία. Επαγγελματική αναβάθμιση - προοπτική των Αστυνομικών». Παράλληλα, οι απελάσεις των συλλαμβανομένων αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους ήταν 14.222 το 2003 και 15.168 το 2004. Στοιχεία που δείχνουν ότι το κυνηγητό των μεταναστών στη χώρα μας συνεχίζεται με «πλούσια λεία», τη στιγμή που χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους. Αλλωστε, η όλη διαδικασία απαιτεί μια σειρά εγγράφων που είναι δύσκολο έως αδύνατο για πολλούς μετανάστες να τα μαζέψουν.

Συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ πρότειναν για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων την ...εντονότερη παρουσία την Αστυνομίας στις γειτονιές των μεταναστών για την απόκτηση καλών σχέσεων και εμπέδωση της παρουσίας της πριν δημιουργηθούν τα γκέτο και οι εκρηκτικές συνθήκες τύπου Γαλλίας, τη διευκρίνιση της διαδικασίας απελάσεων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και δημιουργία κέντρων υποδοχής, την ενημέρωση του προσωπικού της ΕΛΑΣ για στερεότυπες αντιλήψεις, την ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, την εμπέδωση του κώδικα δεοντολογίας και ειδική αναφορά στη συμπεριφορά των αστυνομικών έναντι των αλλοδαπών.

  • Στην ημερίδα συζητήθηκαν μέτρα επαγγελματικής αναβάθμισης του αστυνομικού προσωπικού και ειδικότερα το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Από την ΠΟΑΣΥ προτείνεται όπως, το χαμηλόβαθμο προσωπικό να έχει στο εξής τη δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης με βάση τα προσόντα που διαθέτει, την υπηρεσιακή του απόδοση και τα έτη υπηρεσίας, τα οποία θα κρίνονται -αξιολογούνται από υπηρεσιακά συμβούλια. Τονίστηκε ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να είναι ορθολογικά και αναλογικά δίκαιο για όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας. Προτείνεται δε να διαμορφωθεί ως εξής: ενσωμάτωση των τακτικών επιδομάτων, κατώτερος εισαγωγικός μισθός του αστυφύλακα 1.300 ευρώ, να θεσμοθετηθεί αμοιβή (ωρομίσθιο) για εργασία πέραν του πενθημέρου, για την εργασία τις Κυριακές - εξαιρέσιμες - αργίες - νυκτερινά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ