Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ζωή ολόκληρη και όχι με... δόσεις

Αγώνας για ζωή δημιουργική, ζωή με δικαιώματα, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις... (φωτογραφία από δραστηριότητα θεραπευτικής κοινότητας στον Ολυμπο)
Αγώνας για ζωή δημιουργική, ζωή με δικαιώματα, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις... (φωτογραφία από δραστηριότητα θεραπευτικής κοινότητας στον Ολυμπο)
Την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εκχωρείται η απεξάρτηση σε ιδιώτες, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο και με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας βελτιωμένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος υλοποιεί περαιτέρω τις κατευθύνσεις του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα Ναρκωτικά", το οποίο εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΣΥΝ.

Με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μπαίνουν από την πίσω πόρτα αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και ιδεολογήματα, τα οποία όχι μόνο δε βοηθούν στη λύση του προβλήματος, αλλά οδηγούν στη διαιώνισή του. Ο χαρακτηρισμός της τοξικοεξάρτησης ως "αυτοπροκαλούμενης νόσου" και η περαιτέρω περιθωριοποίηση του εξαρτημένου, η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και της επανένταξης, η καθιέρωση της υποκατάστασης ως κύριας πρακτικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάρος των στεγνών προγραμμάτων κλπ, δεν αφήνουν καν περιθώρια στους νέους ανθρώπους που ζουν στο πρόβλημα να παλέψουν και να κερδίσουν τη ζωή τους. Ηδη από πριν οι αντιλήψεις και πολιτικές "περιορισμού της βλάβης", όπως ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε "μαλακά και σκληρά", οι διάφορες προσπάθειες επιδίωξης νομιμοποίησης της κάνναβης και τα υποκατάστατα εξυπηρετούν τη λογική της συντήρησης του προβλήματος και του περιθωρίου. Αυτό εντείνεται με το τελευταίο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Πρόκειται για μεθοδευμένη επίθεση, που στόχο έχει συνολικά τη συνείδηση της νεολαίας, με γενικότερη την προσπάθεια καλλιέργειας της λογικής του "υποκαταστάτου" σε όλους τους τομείς ζωής, έκφρασης και δράσης του νέου ανθρώπου σήμερα. Αντί για μόρφωση διαφημίζεται η κατάρτιση, αντί για εργασία η απασχόληση, αντί για πολιτισμός το κουτσομπολιό και η κλειδαρότρυπα, αντί για φυσική αγωγή και αθλητισμός, η βία της κερκίδας, αντί για ζωή με δικαιώματα, η ζωή με δόσεις.

Το πρόβλημα των Ναρκωτικών είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα. Είναι η εικόνα μιας κοινωνίας στην οποία ο νέος αποξενώνεται από το κοινωνικό σύνολο και από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η εικόνα της καπιταλιστικής κοινωνίας που σαπίζει.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να απαντήσει σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές που τη θέλουν "φτιαγμένη" και ακίνδυνη, αμέτοχη σε όσα αποφασίζονται για τη ζωή της. Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να σταθεί με σθένος απέναντι σε όσα το Προεδρικό Διάταγμα φιλοδοξεί να εισάγει, και να παλέψει για μια άλλη κοινωνία, όπου οι νέοι θα έχουν ζωή δημιουργική, ζωή με δικαιώματα, ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις. Γιατί πάλη ενάντια στα Ναρκωτικά θα πει πάλη ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Πάλη ενάντια στα Ναρκωτικά θα πει πάλη ενάντια στη βάρβαρη καπιταλιστική κοινωνία, που αποξενώνει τον άνθρωπο από την ίδια του την ουσία, από τις κοινωνικές του σχέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους στηρίζουμε την πρωτοβουλία των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΣΥΝ, 18 ΑΝΩ, Συλλόγων Οικογενειών κλπ) και απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις(2012-02-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά(2008-06-22 00:00:00.0)
«Οι διαχειριστές θέλουν "συμβίωση" με το πρόβλημα»(2006-06-23 00:00:00.0)
Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με αγωνιστική στάση ζωής(2006-06-17 00:00:00.0)
Δεν επιδέχεται ούτε ...μπαλώματα!(2006-03-02 00:00:00.0)
Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις(2005-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ