Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Η καρδιά του κτήνους

Ρένος Χαραλαμπίδης και Γιώργος Βουλτζάτης
Ρένος Χαραλαμπίδης και Γιώργος Βουλτζάτης
Η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται επαναλαμβάνεται σαν φάρσα! Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, χωρίς ακόμα να έχει αποδείξει στην «ιστορία», πως είναι μια αξιοπρόσεχτη περίπτωση για τον εγχώριο κινηματογράφο, έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή μας. Στην πρώτη του επαφή με την 7η τέχνη (Λόου Μπάτζετ) έδειξε πως είναι ανήσυχος άνθρωπος. Ανθρωπος που έχει κάτι να μας πει! Στη συνέχεια, και από εδώ αρχίζει η φάρσα, ο νεαρός αυτός καλλιτέχνης, άφησε το σύστημα να τον καταπιεί! Στη δεύτερη ταινία του «Φθηνά Τσιγάρα», και πολύ περισσότερο στην τρίτη του, «Η Καρδιά του Κτήνους», παραδόθηκε ολοκληρωτικά στο εμπόριο.

Η περίπτωσή του, αν είναι τέτοια περίπτωση ο Χαραλαμπίδης, έχει ξαναπαρουσιαστεί στον ελληνικό, αλλά και στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Καλλιτέχνες που δώσανε ελπιδοφόρα μηνύματα στο ξεκίνημά τους, στη συνέχεια της καριέρας τους (και της ζωής τους), έγιναν, και από δική τους ευθύνη, αγνώριστοι! Ωσπου χάθηκαν μέσα στην ποσότητα και στην καλλιτεχνική ανυποληψία!

Η ταινία του, «Η Καρδιά του Κτήνους», είναι μια τηλεοπτική και άχρωμη κωμωδία! Ομοια και απαράλλαχτη με τα σίριαλ που πρωταγωνιστεί! Και, να η «θεία» δίκη! Η ταινία δεν καταφέρνει να γίνει αποδεκτή, ούτε καν από αυτούς που τράβηξαν τον δημιουργό της, σε αυτή την καταστροφική, για εκείνον, πορεία. Στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ένα φεστιβάλ που δε θα μείνει στην ιστορία του σαν πνευματικό και άκρως καλλιτεχνικό φεστιβάλ, δε βρήκε συμπάθειες. Κάποια χαλαρά χειροκροτήματα στην προβολή, και μετά σιωπή. Μια σιωπή που πρέπει να προβληματίσει!

Ενας, υποτίθεται, κοκορόμυαλος (κουνημένος, όπως λέει η πιτσιρικαρία) σπουδασμένος νεαρός, θεωρεί τους υπόλοιπους ανθρώπους κατώτερούς του. Μόλις βγήκε από το στρατό και νομίζει πως θα ξεχυθεί στον κόσμο και θα τον κατακτήσει! Κάποια μέρα τον πλησιάζει ένας παλιός συμμαθητής του - και σημερινός κακοποιός - και του προτείνει, για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, να κάνουν μια ληστεία! Η ληστεία γίνεται και τα αστειάκια συνεχίζονται!

Ε, μα αυτά γινότανε πριν εκατό χρόνια! Γιατί να γελάσουμε σήμερα. Να γελάσουμε, λέω, όχι να προβληματιστούμε!

Δε διάβασα το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου, από το οποίο προέκυψε η ταινία. Ελπίζω αυτό να μην είναι τόσο κενό και τόσο αναμενόμενο.

Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Βουλτζάτης, Μάνος Βακούσης, Αλκης Παναγιωτίδης, Τζίνα Θλιβέρη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μάρα Δαρμουσλή, Γιάννης Μποσταντζόγλου, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ