Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Ι.ΔΕ.»
Να ορθώσουμε ταξικό μέτωπο αντίστασης

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη των ταξικών δυνάμεων στην ΟΕΚΙΔΕ για το συνέδριο της Ομοσπονδίας που ξεκινάει αύριο

Και την τριετία που πέρασε, η ταξική Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στους αγώνες και στο συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου
Και την τριετία που πέρασε, η ταξική Ομοσπονδία πρωτοστάτησε στους αγώνες και στο συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου
Μαζικό κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες του κλάδου, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου, απευθύνει με τη διακήρυξή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΔΑΣ Κ.Ι.ΔΕ.), ενόψει του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που ξεκινά αύριο Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Παράλληλα, η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους στο συνέδριο να δείξουν πάλι την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, αναδεικνύοντας για μια ακόμα τριετία τη ΔΑΣ πλειοψηφία στην Ομοσπονδία.

«Χρειαζόμαστε ισχυρές δυνάμεις στα δικά μας χέρια, στα χέρια των εργατών και των εργατριών που βιώνουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Χρειαζόμαστε ταξικό κίνημα που θα ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης» επισημαίνει η ΔΑΣ, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να συμβάλλουν στην οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου, των αγώνων της εργατικής τάξης, στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Εντείνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου

Αναφερόμενη στην περίοδο διεξαγωγής του συνεδρίου, η ΔΑΣ τονίζει: «Το Συνέδριό μας γίνεται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας μας δέχεται μια καλά οργανωμένη επίθεση διαρκείας, από την κυβερνητική πολιτική, που στις βασικές της επιλογές στηρίζεται από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, εξυπηρετώντας το κεφάλαιο, καταργώντας βασικά δικαιώματα, ανατρέποντας ό,τι κατακτήθηκε με συνεχείς αγώνες και ταξική πάλη στον 20ό αιώνα».

Και εξηγεί: «Αυτή η επίθεση έχει συγκεκριμένους στόχους:

  • Η ανεργία - γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής - παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» χτυπάει τους κλάδους μας. Οι βιομήχανοι προχωρούν με συγχωνεύσεις εταιριών, κλεισίματα εργοστασίων, με τη μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό στις χώρες με χαμηλά μεροκάματα είτε ολικά είτε σταδιακά, κάνοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες απολύσεις.
  • Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, είχαμε την ψήφιση νόμων που προωθούν τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τη μερική απασχόληση. Ελαστικοποιούνται παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις, καταργείται ουσιαστικά το 8ωρο.
  • Ο χώρος της ασφάλισης και της υγείας μετατρέπεται καθημερινά σε πεδίο ασύδοτης κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Εγινε το ξεκίνημα για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, τα όρια συνταξιοδότησης πήγαν στα 65 χρόνια για άντρες και γυναίκες και οι συντάξεις μειώνονται παραπέρα».
Με ορμητήριο την πείρα των αγώνων

Η πλούσια πείρα που καταγράφτηκε από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, ενισχύει την αναγκαιότητα να περιφρουρηθούν και να δυναμώσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας.

«Η ΔΑΣ και τα τρία χρόνια που πέρασαν, έθεσε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά αντιλήψεις και πρακτικές που αποσκοπούν στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Αντιπαρατεθήκαμε με τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, με τους κοινωνικούς διαλόγους της υποταγής, που χρησιμοποιήθηκαν για την αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων, για τη στήριξη και το πέρασμα των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Καταγράψαμε πλούσια δράση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα στους τόπους δουλιάς, στα συλλαλητήρια, στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Πρωτοστατήσαμε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά δικαιώματα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ. Το Ταξικό Κίνημα βγήκε πιο δυνατό, πιο έμπειρο μέσα από σκληρές αναμετρήσεις», υπογραμμίζει η παράταξη και η διακήρυξη συνεχίζει:

«Σ' αυτή την κατεύθυνση καταγράφουμε πλούσια δράση. Αντιμετωπίσαμε με ευθύνη, κάθε πρόβλημα. Βρεθήκαμε στη Νάουσα και συμβάλλαμε στην ανάπτυξη του αγώνα κατά των απολύσεων. Βρεθήκαμε στη Θράκη κοντά στους συναδέλφους μας ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία για να οργανωθεί ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά. Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, στη Λάρισα, στην Πρέβεζα και στις άλλες πόλεις για κάθε πρόβλημα.

Προσπαθήσαμε να συντονίσουμε τον αγώνα με συσκέψεις των σωματείων, μορφή που πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ενήμερους τους συναδέλφους για τις εξελίξεις. Χρησιμοποιήσαμε όλες τις μορφές πάλης, την παράσταση στα υπουργεία, την πικετοφορία, το συλλαλητήριο, την απεργιακή κινητοποίηση σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Καθημερινά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αδυναμίες και παραλείψεις, για να αντιστοιχήσουμε τη δράση μας με τις σημερινές μεγάλες απαιτήσεις.

Δε μείναμε σε διαπιστώσεις και περιγραφές των προβλημάτων μας. Η αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της απαιτούν δράση, αντίσταση με σταθερό ταξικό προσανατολισμό, στην κατεύθυνση της ανατροπής τους».

Οπλο μας το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Πάνω απ' όλα επιβάλλεται ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του ΠΑΜΕ, σε αντίθεση με τις δυνάμεις που δουλεύουν για την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης, στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Πρέπει να αντιπαλέψουμε μαζικά τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, όπου με παραλλαγές στηρίζει τους μονόδρομους της ΕΕ. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία, να βελτιωθεί η λειτουργία τους, να δυναμώσουν τα ταξικά τους χαρακτηριστικά. Να συγκροτηθούν στους τόπους δουλιάς επιτροπές αγώνα, πυρήνες εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης». Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ΔΑΣ θα συνεχίσει την πάλη της και στο νέο ΔΣ της ΟΕΚΙΔΕ με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ