Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΜΕ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Το ποτήρι ξεχείλισε

Το ποτάμι των ανέργων και εργαζομένων της Νάουσας θα φτάσει στις 12 του μήνα μέχρι την Αθήνα

Motion Team

Το ποτάμι των ανέργων και εργαζομένων της Νάουσας θα φτάσει στις 12 του μήνα μέχρι την Αθήνα
Οι 110 απολυμένοι από τα «Κλωστήρια Ναούσης» είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή άλλων θέσεων εργασίας. Ηδη κάθε σπίτι έχει έναν άνεργο. Το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%.

Για ό,τι έγινε στη Νάουσα, ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν πολιτική απλόχερης στήριξης των βιομηχάνων, πάντα σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Τους επιδότησαν μέχρι και τα FAX και τους επιδοτούν ακόμα για να φύγουν στα Βαλκάνια, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλιά τους.

Η πορεία κλεισίματος των εργοστασίων του Λαναρά δεν είναι τυχαία. Ο αναγκαίος πλούτος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού υπάρχει, αλλά καταληστεύεται από την ελάχιστη μειοψηφία της πλουτοκρατίας. Φροντίζουν γι' αυτό το καπιταλιστικό σύστημα και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Ετσι οδηγούν συνειδητά την ύπαιθρο σε ερήμωση. Γιατί χωρίς εργοστάσια, χωρίς αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει και λόγος να παραμένουν οι νέοι στην ύπαιθρο. Οι προτάσεις για νέα κίνητρα προς την εργοδοσία, για δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων ή για μετατροπή των κλειστών εργοστασίων σε συνεδριακά κέντρα, δεν απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας. Καλλιεργούν αυταπάτες, συντηρούν την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας.

Οι άνεργοι δέχονται την αισχρή κοροϊδία ότι οι ίδιοι φταίνε για το ότι βρίσκονται εκτός παραγωγής. Προσπαθούν να τους πείσουν ότι τα επιδόματα πείνας, τα προγράμματα κατάρτισης και η εργασιακή περιπλάνηση είναι μονόδρομος. Το βιώνουμε καλά στο πετσί μας εδώ στη Νάουσα. Εχουν φροντίσει γι' αυτό οι διάφοροι «ευεργέτες» τύπου Λαναρά, με τη συνδρομή κυβερνήσεων και τοπικών παραγόντων.

Η κλωστοϋφαντουργία έχει ψωμί για τη χώρα και για τον τόπο μας. Απαιτείται όμως άλλος σχεδιασμός της παραγωγής, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις παραγωγικές της δυνατότητες. Σε μια τέτοια βάση μπορεί να αναπτυχθεί ο κύκλος βαμβάκι - νήμα - επένδυση. Τότε θα μπορούν να έχουν όλοι δουλιά και να μείνουν και οι αγρότες στα χωράφια τους.

Για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός που οδηγεί στην ευθεία σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να βρεθούμε μαζί οι εργάτες και οι εργάτριες με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, με τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους μαθητές και την προοδευτική διανόηση.

Αυτόν το δρόμο έχει επιλέξει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Σ' αυτή τη βάση συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Στο Συλλαλητήριο, που δίνει προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων της Νάουσας. Ενα Συλλαλητήριο που έρχεται σε συνέχεια των καθημερινών μας αγώνων για την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.


Χρήστος ΤΡΕΜΠΕΛΗΣ
Κλωστοϋφαντουργός, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αγωνιστική πρωτοβουλία αύριο(2009-02-10 00:00:00.0)
Παλλαϊκή η καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής(2005-10-28 00:00:00.0)
Μονόδρομος η ρήξη με τους «Λαναράδες» και τα κόμματά τους(2005-09-21 00:00:00.0)
Ενάντια στην ασυδοσία του Λαναρά(2005-09-16 00:00:00.0)
Απεργιακό «μπλακ άουτ» στην πόλη(2004-07-13 00:00:00.0)
Σε «επιφυλακή» για τις θέσεις εργασίας(2004-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ