Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Viva Cuba» Του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι - «Το παιδί» Των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν

Η εφημερίδα μας αυτή τη βδομάδα προτείνει δυο ταινίες, και όχι μία, όπως συνήθως κάνει! Αυτή η εξαίρεση οφείλεται στο γεγονός, πως αυτή τη βδομάδα, υπάρχουν δύο ταινίες, που δεν πρέπει - με τίποτα - να χάσει ο θεατής! Αφού και οι δύο, η κάθε μια με τα μέσα της, χειρίζονται πολύ ανθρώπινα θέματα, με πολύ καλό τρόπο!

Το «Viva Cuba», με δυο πανέμορφα και ταλαντούχα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μας γνωρίζουν ορισμένα από τα προβλήματα της σημερινής Κούβας. Η ταινία εστιάζει σε κάποιες αρνητικές συνήθειες, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν και στη νέα κουβανέζικη κοινωνία. Συνήθειες μικροαστικές, που πληγώνουν τη νέα γενιά, η οποία μεγαλώνει σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Η ταινία, επίσης, δείχνει το βάθος της εκπαιδευτικής δουλιάς, που κάνει το κουβανέζικο κράτος, στην ενημέρωση της νεολαίας, για την πραγματική αξία της πατρίδας! Τόσο στο σχολείο, όσο και έξω από αυτό, η ιστορία της Κούβας, είναι ζωντανή σε κάθε βήμα του νέου ανθρώπου. Και αυτό είναι μια ένδειξη της αντίστασης, που προβάλλει ο κουβανέζικος λαός, στις μακρόχρονες επιθέσεις που δέχεται.

Παίζουν: Τ. Μπροτσέ, Μ. Αβίλα, Χ. Ροντρίγκεζ, Β. Αλαμάρ, Λ. Αλμπέρτο.

Η Βελγική ταινία, «Το παιδί», πάλι με «ξεναγούς» τη νέα γενιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, λίγο μετά την εφηβεία τους αυτά, μας μεταφέρει στον κόσμο του περιθωρίου των απρόσωπων σύγχρονων βιομηχανικών πόλεων της Δύσης! Των πόλεων της ανεργίας, της πείνας, της εξαθλίωσης! Των πόλεων, που όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται!


Η ταινία, με τον απόλυτο ρεαλισμό της, δείχνει την απόλυτη απελπισία. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι δικαιωμένα αισιόδοξη! Τα λούμπεν άτομα, που στα μάτια του καθένα αποπνέουν το θάνατο, βρίσκουν από τους Βέλγους σκηνοθέτες δικαίωση! Ακόμα και τα «σκουπίδια» διαθέτουν ευωδιές! Φτάνει να προκύψει η στιγμή. Το «μεγάλο» γεγονός, που θα στρίψει τη στρόφιγγα από την άλλη μεριά.

Παίζουν: Ζ. Ρενιέ, Ντ. Φρανσουά, Ζ. Σεγκ΄σρ, Φ. Ροντζιόνε κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ