Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με περίσσια υποκρισία κατά της διαφθοράς

Οξύνοντας την υποκριτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τη διαπλοκή, την οποία διάνθισε με προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και παρουσιάζοντας εκ νέου την πρόταση των «οκτώ σημείων» του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε και χτες να εμφανίσει το κόμμα του σαν τον πολιτικό φορέα που θα ηγηθεί στον ...αγώνα της διαφάνειας.

Με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της «Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», ο Γ. Παπανδρέου - το κόμμα του οποίου με την πολιτική που εφάρμοσε, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τη διαπλοκή, την απάτη και τις αδιαφανείς διαδικασίες τις είχε εντάξει στην καθημερινή κυβερνητική πρακτική του - προχώρησε σε διακηρύξεις για την αντιμετώπιση της σήψης. Οι προτάσεις βέβαια του Γ. Παπανδρέου κινούνται στη λογική της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι γενικόλογες και βέβαια δεν έχουν στόχο να επιβάλουν ελέγχους και κανόνες διαφάνειας στην πλουτοκρατία. Σ' αυτές τις προτάσεις γίνεται λόγος για ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής, υπερκομματική διαβούλευση, έλεγχο του πολιτικού χρήματος, έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ανεξαρτησία του ΕΣΡ.

Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου έρχονται να καλύψουν τις «επικοινωνιακές» ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και να εκμεταλλευτούν τη φθορά της ΝΔ από τη δημοσιοποίηση σκανδάλων, αλλά και να κρύψουν τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την πολιτική. Ακριβώς σ' αυτή τη λογική εντάσσεται και η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να συναντηθεί προχτές το βράδυ με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και, σύμφωνα με πληροφορίες, να του προτείνει να τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής για τη διαφάνεια. Μια πρόταση που φαίνεται ότι δεν αποδέχτηκε ο Κ. Στεφανόπουλος, γι' αυτό και χτες ο Γ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε για το θέμα δήλωσε ότι με τον Κ. Στεφανόπουλο συζήτησε «εξωτερικά και εσωτερικά θέματα όπως και αυτό της διαφθοράς». Ανέφερε δε ότι «οι προτάσεις του είναι δημόσιες και απευθύνονται προς την κυβέρνηση η οποία και πρέπει να απαντήσει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και προσωπικά στον πρωθυπουργό δηλώνοντας: «Ο κ. Καραμανλής έχει ευθύνη, ως πρωθυπουργός της χώρας, για την κυβέρνησή του, για κάθε υπουργό του και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες ή ελλείψεις που έχει η σημερινή κυβέρνηση». Φαίνεται, όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι «η παρουσία του δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει τη λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων και την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων εξωτερικής και εσωτερικής φύσης με τρόπο αποτελεσματικό και καθαρό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η συγκάλυψη και η πελατειακή αντίληψη είναι πρακτικές που ταυτίστηκαν με την εικοσαετία ΠΑΣΟΚ. Ο συμψηφισμός είναι η ύστατη καταφυγή αυτών που επιχειρούν αγωνιωδώς να αποτινάξουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για επιλογές που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν οι Ελληνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καβγαδίζουν για τις «offshore» για να «κουκουλώσουν» την αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση (2016-06-05 00:00:00.0)
Αλλαγές - βιτρίνα στο «Πόθεν Εσχες» (2012-03-09 00:00:00.0)
Αθωώνουν το σύστημα, στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα (2011-01-30 00:00:00.0)
Επιμένει στην αντιπαράθεση για «διαφθορά - διαφάνεια» (2006-09-07 00:00:00.0)
Τα διαπλεκόμενα... (2005-12-06 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συναίνεση και προεδρολογία (2004-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ