Κυβέρνηση, ηγεσία ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ, διαμορφωτές της «κοινής γνώμης», προετοιμάζουν το έδαφος για τις νέες «μεταρρυθμίσεις», ως ...μοναδική διέξοδο από το νοσηρό κλίμα των ημερών!
Κλίμα για επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, διαμορφώνεται στη σκιά της σκανδαλολογίας, καθώς πυκνώνουν οι «φωνές» που ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΕΒ και πλήθος εντύπων και αρθρογράφων «υποδεικνύουν» στον πρωθυπουργό «να θέσει την ατζέντα των εξελίξεων» και να ξεπεράσει το «νοσηρό κλίμα» της διαφθοράς, μέσω της ταχύτερης εφαρμογής του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων.
Μετά την ηγεσία του ΣΕΒ, που πρώτη βγήκε και αξίωσε από την κυβέρνηση να μη χάνει άλλο χρόνο, τη σκυτάλη πήρε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι έχει αφήσει την κυβέρνηση και τη χώρα να παραλύσει(!), δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στην εικόνα μας στο εξωτερικό.
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, που βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις παραπάνω «πιέσεις», έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου για την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ, το οποίο ξεχωρίζει στη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» των επόμενων βδομάδων. Το επικοινωνιακό πλασάρισμα του νομοσχεδίου - βασικός στόχος του οποίου είναι η ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ - ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, αποτελεί τη βασική έγνοια του κυβερνητικού επιτελείου.
Το γεγονός όμως ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δε συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ αλλά τα νομοσχέδια για το «μαύρο χρήμα» και την «προσέλκυση ξένων επενδύσεων» προκάλεσε την απογοήτευση και την αντίδραση ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων. Το κλίμα αυτό απηχεί άρθρο του Ν. Νικολάου στη χτεσινή «Καθημερινή», ο οποίος επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δε συζητήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αποφαίνεται: «Η μόνη απάντηση στην απορία είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει δυστυχώς οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων και σύρεται ουραγός πίσω από το νοσηρό κλίμα που δημιουργούν ανεύθυνα κανάλια...». Δε διστάζει μάλιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι της «λείπουν η δύναμη και το θάρρος»!
Ενδεικτικές των σκέψεων που φαίνεται να επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι απόψεις που εξέφρασε ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης, ο οποίος δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως εκείνο που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση «να θέσει τη δική της ατζέντα». Εκείνο που χρειάζεται, διευκρίνισε, είναι κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αυτό το πρόγραμμα οφείλει να εφαρμόσει. «Αρα, από τη στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, σαφώς δε θα μπορεί από μόνος του ο πόλος αυτός (σ.σ. των ΜΜΕ) να θέτει μονομερώς την ατζέντα», κατέληξε.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το πρόγραμμά της και - ειδικότερα - τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος. Κάποιοι, που δε θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, φαίνεται ότι αντιδρούν και δημιουργούν περισπασμούς στο κυβερνητικό έργο. Σημασία έχει η κυβέρνηση, αταλάντευτη, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συνέντευξή της στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «μπορούσαν να υπάρξουν και καλύτεροι χειρισμοί».
Χαρακτηριστική είναι και η αρθρογραφία του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο κύριο άρθρο του τονίζει: «Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να ρίξει το βάρος της στην πολιτική, αντί να αναλώνεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων που στήνεται επιδέξια γύρω από θέματα παραπολιτικού ενδιαφέροντος». Και συμπληρώνει: «Η άμεση προώθηση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών είναι το θετικό μήνυμα που περιμένουν οι πολίτες για να πάψουν να αισθάνονται παθητικοί τηλεθεατές»!
Από την πλευρά της η «Βραδυνή» αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός, έχοντας ακόμη νωπή την εμπειρία του καλοκαιριού, που με τις μεταρρυθμιστικές τομές του άλλαξε ριζικά το πολιτικό κλίμα, εμμένει στην ανάγκη μεγάλων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία».