Κυριακή 30 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αθωώνουν το σύστημα, στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Τόσο τα πορίσματα των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς» όσο και η συζήτηση που αναπτύσσεται από τον αστικό Τύπο και τα κόμματα της πλουτοκρατίας γύρω από αυτό το θέμα αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι τυμπανοκρουσίες περί «κάθαρσης» και «διαφάνειας» από τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων και τους συμμάχους τους, συνολικά η στρατηγική τους στη διαχείριση των συνεπειών που προκαλεί η αποκάλυψη υπαρκτών σκανδάλων, υπηρετούν στόχους όπως:

  • Η συσκότιση της πολιτικής ουσίας των σκανδάλων, μέσα από τον κουρνιαχτό της ονοματολογίας. Στην περίπτωση της «Ζήμενς», η συζήτηση επικεντρώνεται σε πρώην και νυν στελέχη του δικομματισμού, τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «θυσιάσουν» για να σώσουν την τιμή του αστικού πολιτικού συστήματος και να εκτονώσουν τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της πολυεθνικής προς τα κόμματα, αλλά και αυτό καθαυτό το γεγονός των σχέσεων αίματος ανάμεσα στις μεγαλοεταιρείες και τα κόμματά τους εξαφανίζονται από το «κάδρο» του σκανδάλου.
  • Ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων, με κορόνες που παρουσιάζουν τα σκάνδαλα ως «παθογένεια» του συστήματος, που με θεσμικές αλλαγές και μεγαλύτερη διαφάνεια μπορούν δήθεν να αποφευχθούν. Μένει έτσι στο απυρόβλητο και στο σκοτάδι η μήτρα που γεννά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η δεδομένη συνδιαλλαγή των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο, ακόμα και αν υπάρχουν έντιμοι αστοί πολιτικοί.
  • Το στήσιμο ενός «πλυντηρίου», το οποίο θα ξεπλύνει την εκάστοτε επιχείρηση από το «βρώμικο παρελθόν» της, ώστε «ξαναγεννημένη» να επιδοθεί στις δοσοληψίες με το αστικό κράτος, γιγαντώνοντας τις μπίζνες της. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο πόρισμα της εξεταστικής, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι δοσοληψίες του κράτους με τη «Ζήμενς», στη βάση μιας «υγιούς σχέσης».

Στον πυρήνα της στάσης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ βρίσκεται η κοινή τους αγωνία να γλιτώσει το πολιτικό σύστημα από επιπλέον κραδασμούς και να αθωωθεί το καπιταλιστικό σύστημα, στο έδαφος του οποίου φύονται τα σκάνδαλα, η διαπλοκή, οι μίζες και το «μαύρο πολιτικό χρήμα».

Θέλουν να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η σύμφυση του αστικού κράτους με το κεφάλαιο είναι θεμέλιος του καπιταλισμού, αφού τα κόμματα της πλουτοκρατίας πολιτεύονται και ασκούν εξουσία ακριβώς για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή τη βάση κλιμακώνεται και σήμερα η αντιλαϊκή επέλαση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, η οποία καθόλου δε θίγεται από επιφανειακές και επικοινωνιακές κορόνες περί «διαφάνειας».

Τίμιος καπιταλισμός δεν υπάρχει

Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που, μέσα από μια καλοστημένη επιχείρηση συγκάλυψης της πολιτικής τους συνευθύνης για τα σκάνδαλα, επιδιώκουν να συνδέσουν τη συζήτηση για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και στη χρηματοδότησή τους. Βγάζει μάτι η προπαγάνδα που επιδιώκει την «ηθικοποίηση» του σάπιου συστήματος και καταλήγει να χρεώσει τη διαφθορά στο γεγονός ότι δεν είναι ονομαστικοποιημένα τα κουπόνια της οικονομικής εξόρμησης κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντλεί την οικονομική του ενίσχυση κύρια από το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικά και εξόφθαλμα δείγματα αυτής της προπαγάνδας καταγράφηκαν την περασμένη βδομάδα, από τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, και του βουλευτή της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Θ. Πάγκαλος επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να χρεώσει στο ΚΚΕ την ευθύνη για το γεγονός ότι σήμερα έχει αποβεί ατελέσφορη η διερεύνηση της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς», υποστηρίζοντας ότι «αν αυτά τα κόμματα δέχονταν να υπάρξει διαφάνεια, δηλαδή, να είναι ονομαστικές όλες οι καταβολές στα ταμεία των κομμάτων, τότε θα λυνόταν το πρόβλημα», καθώς «η διερεύνηση (σ.σ. εν προκειμένω για την υπόθεση "Ζήμενς") είναι απαραίτητη διότι δεν γνωρίζουμε και δεν είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο κάθε ποσό που μπήκε στο ταμείο κάθε κόμματος όταν μπαίνει».

Από την άλλη, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, υποστήριξε ότι «το πλυντήριο χρήματος γίνεται μέσα από τα κουπόνια των κομμάτων», αφού τα αστικά κόμματα μπορούν να «βαφτίζουν» κουπόνια μια μεγάλη μίζα στα ταμεία τους και συνεπώς να συγκαλύπτεται η διαπλοκή. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας «κάνουν την πάπια» για το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχουν από κοινού διαμορφώσει είναι αυτό που εμποδίζει τη διερεύνηση σε βάθος όσων σκανδάλων ξεφεύγουν από τα στεγανά τους και βγαίνουν στην επιφάνεια.

Αντί να απολογηθούν, αποδίδουν στη μη ονομαστικοποίηση των κουπονιών την ευθύνη για τη διαπλοκή, αποκρύπτοντας ότι ακόμα κι αν νομοθετηθεί η ονομαστικοποίηση των πόρων, τα αστικά κόμματα έχουν τους τρόπους να κουκουλώσουν τις μίζες που μπαίνουν στα ταμεία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Τσουκάτου. Ο ίδιος ομολόγησε ότι μετέφερε τη μίζα του ενός εκατομμυρίου στο ΠΑΣΟΚ, αυτά τα λεφτά όμως δεν καταγράφηκαν πουθενά ως τέτοια, ούτε βέβαια πρόκειται ποτέ να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σαν μέρος των ούτως ή άλλως επιλεκτικών στοιχείων που έχουν τη δυνατότητα να δημοσιοποιούν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι επιχειρούμενες αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων όχι μόνο δε βάζουν εμπόδια στη διαπλοκή, αλλά στοχεύουν στην πλήρη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τις επιχειρήσεις, στη βάση του αμερικανικού προτύπου.

Η υποκρισία τους είναι εκκωφαντική. Αν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ενδιαφέρονταν να ελέγξουν και να αποθαρρύνουν στοιχειωδώς τη συνδιαλλαγή του κεφαλαίου με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του, θα δέχονταν τις προτάσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανώνυμων εταιρειών, για έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και για κατάργηση του τραπεζικού, εμπορικού, φορολογικού κα επιχειρηματικού απορρήτου. Το γεγονός ότι απορρίπτουν αυτά τα ελάχιστα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ, αποκαλύπτει ότι οι ρητορείες τους περί «διαφάνειας» είναι κάλπικες και αποπροσανατολιστικές.

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

Οταν τα αστικά κόμματα εγείρουν ζήτημα ονομαστικοποίησης των κουπονιών και νέους όρους στη χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν αποβλέπουν στην καταπολέμηση της διαπλοκής, αλλά στη στοχοποίηση και το χτύπημα του ΚΚΕ, το οποίο αιμοδοτούν οικονομικά τα λαϊκά στρώματα από το υστέρημά τους, μέσω των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης και της μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης. Αποσκοπούν στο να βάλουν εμπόδια στην πολιτική επαφή του ΚΚΕ με τους εργατοϋπαλλήλους και τα λαϊκά στρώματα και μάλιστα να παρουσιάσουν αυτά τα εμπόδια ως βήμα στην πάταξη της μίζας και του «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Αφήνουν συνειδητά στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η ηθική ενός κόμματος, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, δεν εξαρτάται από το αν αναρτά στο διαδίκτυο τους ενισχυτές του - εκείνους εξάλλου που επιλέγει να δημοσιοποιήσει - αλλά από την πολιτική του, από τη στάση του απέναντι στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου. Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ δίνει καθημερινά ξεκάθαρα δείγματα γραφής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Τα κόμματα της πλουτοκρατίας νομοθετούν υπέρ των επιχειρήσεων και δέχονται τα «δωράκια» τους γι' αυτή τους την υπηρεσία. Αντιθέτως, το ΚΚΕ αντιπαλεύει όχι μόνο τις επιμέρους φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις και νομοθετήματα, αλλά το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.

Η λάσπη που ρίχνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν επιχειρούν να μπλέξουν το ΚΚΕ στις δικές τους βρωμιές, τις μίζες και τη διαπλοκή τους με το κεφάλαιο, δεν αγγίζει το Κόμμα. Τα οικονομικά του Κόμματος και του εκδοτικού του ελέγχονται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση, αλλά και όσοι στηρίζουν αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, που αντιμετωπίζει τα κόμματα σαν επιχειρήσεις και επιδιώκει να μπάσει τους μηχανισμούς του κράτους στην εσωτερική λειτουργία του ΚΚΕ και στις σχέσεις του με τα μέλη, τους οπαδούς, τους οικονομικούς ενισχυτές του.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δε θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών του που καταβάλλουν τη συνδρομή τους ή τα ονόματα των ανθρώπων του μόχθου που το ενισχύουν οικονομικά. Αυτή η στάση του ΚΚΕ αποτελεί δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει ήδη πάρει όλα τα μέτρα για να ενοχοποιήσει και ενδεχομένως να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα εκείνων που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική, κύρια, δηλαδή, το ΚΚΕ.

Γι' αυτό και δεν πρόκειται να δώσει στο αστικό κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τα ονόματα των μελών του και των εργαζομένων που - είτε το ψηφίζουν είτε όχι - ενισχύουν το Κόμμα, για να συμβάλουν στην ενίσχυση της φωνής του και της πάλης του, για τη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ