Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Διπλή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Πληρώνουν ιδιωτική εταιρία που ετοιμάζει την εξόφληση των χρεών με χρήματα που εισπράττουν απ' τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ιδιωτικοποίηση εις το τετράγωνον» η απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία τον προσδιορισμό των χρεών προς τους προμηθευτές και να πληρώσει αυτή την εταιρία με χρήματα που εισέπραξε απ' τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, τη λειτουργία των οποίων θέσπισε το ΠΑΣΟΚ.

Η πρακτική του «Ευαγγελισμού» δείχνει - εκ πρώτης όψεως - να είναι σε αντίθεση με το ...πνεύμα οικονομίας που διαφήμιζε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης (27/7/2005), λέγοντας ότι εξοικονόμησε 130 εκατομμύρια ευρώ απ' το γεγονός ότι την επεξεργασία των στοιχείων για την τελευταία ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων την ανέλαβαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και όχι ιδιωτική εταιρία, όπως έκαναν, σε ανάλογες ρυθμίσεις οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στην πράξη όμως και οι δυο πρακτικές αποτελούν η μια συνέχεια της άλλης και έρχονται ως αποτελέσματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης που οδηγεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις και χάριν της αγοράς και όχι για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες.

Με το νόμο 3301/2004 ρυθμίστηκε η καταβολή χρεών, ύψους τριών δισ. ευρώ, της περιόδου 2001 - 2004 την οποία ανέλαβαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Μετά τη ρύθμιση αυτή, ο «Ευαγγελισμός», για να προσδιορίσει τα χρέη προς τους προμηθευτές για το πρώτο εξάμηνο του 2005, πάγωσε τις άδειες των εργαζομένων στο λογιστήριο μέχρι τέλος του Αυγούστου με προφορική εντολή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Π. Μπουχώρη, ενώ η διοίκηση τους ανάγκασε σχεδόν σε υποχρεωτικές υπερωρίες.

Η διοίκηση όμως του «Ευαγγελισμού», «έχοντας επίγνωση» των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό του λογιστηρίου, προσέλαβε ταυτόχρονα και ιδιωτική εταιρία για την επεξεργασία των στοιχείων, ώστε το νοσοκομείο να είναι μέσα στις προθεσμίες. Για την αποζημίωση της εταιρίας με 3.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν χρήματα απ' το λογαριασμό των απογευματινών ιατρείων. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο «Ευαγγελισμός» παρουσιάζει και πλεόνασμα απ' το μερτικό που κρατά απ' τα χαράτσια ανθρώπων στην ώρα της ανάγκης, αφού μπορεί και πληρώνει ιδιωτικές εταιρίες για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρουν μόνιμοι υπάλληλοι του νοσοκομείου. Αυτοί οι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν υπάρχουν, καθώς ακολουθείται - όπως και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - όχι η πολιτική των προσλήψεων, αλλά των εκχωρήσεων τομέων και υπηρεσιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο «Ευαγγελισμός» - λόγου χάρη - την περίοδο 1.1.2002 - 31.6.2003 είχε εισπράξεις 151.263,37 ευρώ από ασθενείς που εξετάστηκαν ως ιδιώτες στα ιδιωτικά ιατρεία.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό (ΣΕΝΕ) που διαμαρτυρήθηκε τόσο για το πάγωμα των αδειών όσο και για την εκχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η πολιτική των εκχωρήσεων τομέων των νοσοκομείων έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησής τους που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.Ετσι, παρά τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη που στους πρώτους μήνες του 2005 εκτινάχτηκαν σε 500 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ