Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το λούκι και η πέστροφα

Το λούκι είναι στενό, γεμάτο δηλητηριώδη υλικά, στερεά και ρευστά όπως το χρήμα το δυσώδες, που συσσωρεύεται πάνω από σκελετούς ανθρώπων και συντρίμμια των πιθανοτήτων τους να ζήσουν μια ζωή ελεύθερη και τίμια.

Το λούκι είναι η μόνη δίοδος για τα κέρδη όταν λιγοστεύουν κι όταν αλλάζουν χέρια. Στις μέρες μας είναι πολυδιαφημισμένη διαδικασία ενοχοποίησης του συνόλου της κοινωνίας, που πρέπει να αισθάνεται βρώμικη μεν, ασφαλής δε, άμα λουφάρει στην απόλυτη σιωπή της παράλυτης μάζας των τηλεθεατών.

Ανάμεσα σε επικίνδυνα φαιδρές και τρομοκρατημένες γαλοπούλες, χρησμούς του κ. Μητσοτάκη που βγαίνει - χτυπάει - δηλώνει και χάνεται βαδίζοντας στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν της οικίας του, στη λαϊκή αγορά των τηλεπάγκων, όπου η πραμάτεια των σκανδάλων μετριέται ως ηθικό ανάστημα ανάλογα με τη χλαπαταγή, το λούκι είναι έτοιμο να εκραγεί μέσ' το μυαλό του καθενός και της καθεμιάς, ακόμα και στις κούνιες των μωρών την ώρα που κοιμούνται.

Δεν πρόκειται βεβαίως, σύντροφοι, μήτε για σύμπτωση, μήτε για τυχαιότητα, μήτε για φυσικό φαινόμενο σαν τους σεισμούς. Γιατί η γη τρέμει για προφανώς κι επιστημονικώς αποδεικτέους λόγους. Αυτό δεν είναι έργο ανθρώπων. Ομως ο Εγκέλαδος χτυπάει και τσακίζει εργατικές πολυκατοικίες, φτωχόσπιτα και πλίνθινες καλύβες όπου Γης, συνήθως αφήνοντας ανέπαφα παλάτια και πολυτελή καταφύγια. Κι αυτό είναι πολιτικό φαινόμενο, κραυγαλέο έργο ανθρώπων.

Το λούκι αποσταθεροποιεί τη λογική του συγκροτημένου κοινωνικού ανθρώπου. Εξαρθρώνει το σκελετό του πολιτικού ζώου «άνθρωπος». Τρομοκρατεί ύπουλα και παγιδεύει συνειδήσεις. Είναι πανίσχυρο όπλο χειραγώγησης των μαζών σε επικοινωνιακά θριαμβικές εποχές όπως η δική μας. Ενίοτε γίνεται μπούμερανγκ, αφού όμως έχει θερίσει τη νοημοσύνη τεράστιων πληθυσμών προκαλώντας γενικευμένη απάθεια και εξατομικεύοντας την οργή. Είναι ρεύμα αλλοίωσης κάθε ενέργειας που παράγει πολιτική. Σκέψη και δράση.

Η πέστροφα είναι, εκτός από ψάρι, και σύμβολο της δύναμης κατ' είδος, της φύσης, αφού καταφέρνει να κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα των ποταμών. Ειδικά οι πέστροφες που ζουν στις θάλασσες, το φθινόπωρο, ανεβαίνουν ποτάμια και χειμάρρους για να συναντήσουν ψυχρά και πλούσια σε οξυγόνο νερά ώστε να αναπαραχθούν. (Εγκυκλοπαίδεια «Δομή», λήμμα πέστροφα, τόμος 23 νέας έκδοσης).

Το ΚΚΕ αυτό το φθινόπωρο της τεχνητής υπερθέρμανσης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, που τα ασήμαντα πνίγουν στη λάσπη τα γιγάντια πραγματικά προβλήματα του λαού και τους κινδύνους της πατρίδας, επιμένει ν' ανεβαίνει τα ποτάμια. Κόντρα στο ρεύμα. Σε αναζήτηση οξυγονούχων υδάτων. Ακόμα και μέσα στο κοινοβουλευτικό αρδευτικό της αστικής τάξης κανάλι, τολμάει Επερώτηση για τον πολιτισμό!!! Για κείνο τον απέραντο πλούτο των ανθρώπων που μπορεί να δώσει φτερά στη σκέψη τους, δύναμη στα αισθήματα κι αριστουργήματα εκτός εμπορίου.

Το ΚΚΕ, αυτό το φθινόπωρο στρέφεται στα νιάτα του Κόμματος και του τόπου. Την πηγή του οξυγόνου της ζωής και της ιστορίας. Γιατί έτσι θ' αναπαραχθούν τα κύτταρα αντίστασης. Κι έτσι θα ξεχυθούν στο φως οι μάζες των ανθρώπων των παγιδευμένων στα λούκια... Γιατί θέλει και πολιτική αρετή και πολιτική τόλμη η ελευθερία επιλογής κατεύθυνσης και δράσης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ