Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Πλαίσιο Συσπείρωσης και Συνεργασίας»

Δημοσιεύεται σήμερα η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις «Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006»

Με τη σημερινή δημοσίευση της Απόφασης της ΚΕ «για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006», ως ένθετο στον «Ρ», το ΚΚΕ ανοίγει πλατιά συζήτηση με το λαό μπροστά στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Με ένα κείμενο πολιτικό, εργαλείο στα χέρια των κομμουνιστών και των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που θα δώσουν την εκλογική αυτή μάχη με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Ντοκουμέντο, που απευθύνεται στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους, στους φοιτητές, στη νεολαία, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Κείμενο που εξηγεί τις πολιτικές συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής μάχης, το χαρακτήρα της ως γενικευμένης πολιτικής αναμέτρησης, καθώς και τα κριτήρια, με τα οποία ο λαός, συνειδητοποιώντας από την πείρα του την ανάγκη διεξόδου για τη λύση όλων των προβλημάτων του, θα καθορίσει και την ψήφο του.

Πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας, κάλεσμα στη λαϊκή οικογένεια, σ' όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ. Πολιτική απόφαση που διακηρύττει τα οφέλη, από την αποδυνάμωση των ψηφοδελτίων του δικομματισμού και της συναίνεσης και την ταυτόχρονη αύξηση των δυνάμεων που στηρίζει το ΚΚΕ, για την από καλύτερους όρους διεκδίκηση και υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Κείμενο, αγωνιστικό κάλεσμα σε όλο το λαό για μαχητικές διεκδικήσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τη δουλιά και το εισόδημά του έως την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό αλλά σε όφελός του.

Πολιτικός ο χαρακτήρας της μάχης

Μπροστά σε μια εκλογική μάχη με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά, η λαϊκή ψήφος οφείλει να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Προβλήματα που απορρέουν από τη γενική αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αναδεικνύει τον επίπλαστο και αποπροσανατολιστικό διαχωρισμό τοπικού - γενικού, που προβάλλουν - στην προσπάθεια να αποσπάσουν τη λαϊκή ψήφο - τα κόμματα της συναίνεσης.

Σε όλη αυτή την επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, που εξαπολύει η αστική τάξη και το κεφάλαιο, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δυνάμεις που δίνουν αριστερό άλλοθι στη διαχείριση, προβάλλοντας έναν καλύτερο καπιταλισμό όπως ο ΣΥΝ, επιδιώκουν τον εγκλωβισμό λαού και νεολαίας στα πλαίσια στήριξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως διαχειριστικού μηχανισμού σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Αλλωστε, αυτός ο θεσμός είναι πλήρως ενσωματωμένος και έχει εξελιχτεί σε αποτελεσματικότατο μηχανισμό υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Η Απόφαση της ΚΕ στέκεται στις ρυθμίσεις που προωθήθηκαν μετά το 1994 και συνέβαλαν στη μετατροπή του θεσμού της ΤΑ σε «μακρύ χέρι» επιβολής των κεντρικών πολιτικών επιλογών.

Είναι πραγματικότητα ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υιοθέτησαν εκείνες «τις μεταρρυθμίσεις στην ΤΑ που διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων παντού», σε όλους τους τομείς. Την ίδια λογική ακολουθεί και ο ΣΥΝ, ο οποίος είναι «συνοδοιπόρος του δικομματισμού στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

Σ' αυτή τη μάχη, τα κριτήρια της ψήφου οφείλουν να είναι πολιτικά, να βασιστούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στο γεγονός ότι αυτοί υλοποιούν την πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν, με βάση «τις θέσεις τους στα προβλήματα που βασανίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια».

Αγωνιστικές προτάσεις συσπείρωσης και συνεργασίας

Η αποδυνάμωση αυτών των κομμάτων θα διαμορφώσει «μια διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα, θα αφυπνίσει, θα συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές μάζες, θα γίνει εφαλτήριο για μια ορατή αποτελεσματική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, των λαϊκών μαζών που υποφέρουν».

«Η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ», τονίζει στην απόφασή της η ΚΕ. Τα οφέλη θα είναι τεράστια για το λαό «αν αυτή η θέληση πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης των ψηφοδελτίων που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους τους και στους δύο γύρους». Κάνοντας αυτό το βήμα «θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το λαό, το κίνημα, την προοπτική των συνεργασιών που αμφισβητούν τη σημερινή θέση πραγμάτων και είναι σε θέση να την αντιπαλέψουν».

«Το ΚΚΕ συμβάλλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης. Παλεύει για τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, πολιτικών ομάδων και κινήσεων, πολιτικών σχηματισμών και τοπικών κινημάτων παντού, πανελλαδικά και τοπικά. Το ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις και αγωνιστές - αγωνίστριες σε συσπειρώσεις συνεργασίας, από τις οποίες θα προκύψουν και ψηφοδέλτια. Θα συντονιστεί με τις δυνάμεις που συνεργάστηκε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, στα διάφορα μέτωπα πάλης. Επιδιώκει να συναντηθεί και με νέες δυνάμεις, που αναδείχτηκαν μέσα από τους πρόσφατους αγώνες».

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι «η κοινή δράση και η συνεργασία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όρος για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών της πόλης, το κίνημα της αγροτιάς, το κίνημα της νεολαίας και των γυναικών, το κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα. Για να αποκτήσει δυναμική το κίνημα καταπολέμησης όλων των ναρκωτικών, για την άνθηση του πολιτισμού, για την αύξηση του ελεύθερου χρόνου. Για να αποκτήσει δυναμική το κίνημα υπέρ της ισορροπημένης και με μακροχρόνια πρόβλεψη επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό και ευρύτερο περιβάλλον».


Ε.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ