Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υποκρισίες

Την ανάγκη να διασφαλιστεί το δημόσιο αγαθό της υγείας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και, ταυτόχρονα, να μειωθούν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, σημείωσε ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ιδού τώρα και η εξέλιξη των ιδιωτικών δαπανών υγείας ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών υγείας στην προηγούμενη 15ετία: Το 1989 αποτελούσαν το 36,4% του συνολικών δαπανών υγείας. Το 1990 το 37,3%. Το 1993 το 41,8%. Το 2003 έφτασαν στο 47,5%, όπου φαίνεται να κινούνται και σήμερα, αντιστοιχώντας σε 7,05 δισ. ευρώ (από τα 14,83 δισ. ευρώ συνολικά).

Την παραμικρή αναφορά δεν έκανε, όμως, ο κ. Βενιζέλος στα παραπάνω και τις αιτίες τους. Το ίδιο κάνουν και οι σημερινοί κυβερνώντες κι ας κατηγορούσε κάποτε ο νυν υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, τον τέως πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Κι ενώ γνωρίζουν πολύ καλά και οι δυο ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο είναι ο βασικός μοχλός αύξησης των επιχειρηματικών κερδών και καταλήστευσης των λαϊκών στρωμάτων, προχτές, έσκυψαν και οι δυο μαζί - ως υποζύγια - το κεφάλι στο ζυγό των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην υγεία στο συνέδριο του «Εκόνομιστ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ