Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Προειδοποιήσεις και... συμφέροντα

Τώρα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και λόγος ανησυχίας αλλά ίσως κάποια στιγμή υπάρξει επιδημία ή πανδημία γρίπης επισημάνθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας.

Πηγές του υπουργείου Υγείας υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει απ' τις αρχές του χρόνου 500.000 δόσεις «Tamiflu» απ' την εταιρία «Roche» για τον κίνδυνο πανδημίας απ' τη «γρίπη των πουλερικών».

Η «Roche» έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή του φαρμάκου. Το 2004, τα κέρδη της «Roche» ήταν 212 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2005 (μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου) τα κέρδη ξεπέρασαν τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Ομως για τους κατοίκους των φτωχών χωρών που υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα η τιμή του φαρμάκου είναι απλησίαστη. Ετσι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, ζητήθηκε από κυβερνήσεις, οργανισμούς Υγείας και άλλους φορείς, η άδεια για την παρασκευή ενός αντιγράφου του «Tamiflu», το οποίο όμως θα είναι πολύ φθηνότερο.

Ωστόσο, πριν βδομάδες αξιωματούχος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είχε προβεί στην εξής απαράδεκτη δήλωση: δε συμφωνεί με την παραχώρηση της άδειας γιατί ...«θα διαταραχτούν οι σχέσεις της Οργάνωσης με τη φαρμακοβιομηχανία Roche»! Δηλαδή, για να μη χαλάσουν οι σχέσεις ΠΟΥ - «Roche» κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν το φάρμακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ